5. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi İzmir’de düzenlendi

23-06-2021
Şevket Herki
Etiketler 5. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi Türkiye Kürdistan Bölgesi Irak Ticaret Zirvesi İzmir
A+ A-

İzmir (Rûdaw) - Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş insanları Derneği (TISİAD) tarafından organize edilen 5. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi İzmir’de devam ediyor.

5. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi’nin ikinci gününde düzenlenen konferans ve panellerde Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki ticari ilişkiler değerlendirildi.

Zirveye Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan 200’e yakın şirket, sanayici ve iş insanı katıldı.

Rûdaw’a konuşan Ferhan Ademhan, “Bizim kaderimiz Erbil ve Bağdat’a bağlı, Almanya ve Amerika’ya değil. Almanya ve Amerika’da önemli ancak bizim için komşularımız daha önemli. Çok şey yaptık, eksikliklere rağmen güzel bir iş çıkardık” dedi.

İş insanları, İzmir’de düzenlenen zirveye yetkililerin yeterli ilgiyi göstermediği eleştirisinde bulundu.

Ertuğrul Nalbantoğlu, “Bence İzmir iyi bir tercih değildi. Yani İzmir bizi, Iraklı ve Kürdistanlı misafirlerimizi böyle beklemiyordu. İzmir bu kadar iş adamını, böyle bir zirveyi beklemiyordu. İzmir beklentileri karşılamadı” değerlendirmesinde bulundu.

Halil Dalmış ise, “Zirvenin faydalarını gördük, komşularımızı tanıdık. Komşularımızla çalışma ortamı yakalamak için iyi bir fırsat oldu” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi heyeti de eksikliklere rağmen zirvenin ticari ilişkilerin geliştirilmesi için önemli olduğunu dile getirdi.

Hasan Rahim, “Bu zirve çok önemli ve Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bir köprü görevi görebilir” ifadelerini kullandı.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Sözcüsü Soran Aziz de, “Her zirvede eksiklik ve fazlalıklar vardır. Ama önemli olan bizim iyi tarafları, bardağın dolu tarafını görmemiz gerekir. Şu ana kadar İzmirle fazla bir ticaretimiz olmadı. Bu zirve sayesinde herkes Kürdistan’dan bir heyetin burda olduğunu öğrendi” dedi.

İzmir’de ayrıca Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanı Yardımcısı Kerim Süleyman’ın katılacağı 16. Tarım ve Hayvancılık Ürünleri Fuarı’nın hazırlıkları devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli