Erbil: Adil olması kaydıyla OPEC Plus kararlarına bir itirazımız yoktur

22-10-2020
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Petrol OPEC Plus
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, OPEC Plus (OPEC +) toplantısında alınan karar doğrultusunda üretilen petrol miktarlarında azaltmaya gidildiğini, Bağdat hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin zararlarını karşılaması koşuluyla karara riayet edileceğini belirtti.

Cotyar Adil, yayımladığı yazılı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin OPEC Plus (OPEC +) toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda, sahalarından üretilen ham petrol miktarlarında tutarlı oranlarda azaltmaya gittiklerini söyledi.

Hükümetin resmi sitesinde yer alan açıklamada Adil, Irak hükümetininin bu kısıtlama nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin zarar ve masraflarını karşılama taahhüdünde bulunması koşuluyla, Erbil’in mutabık kalınan adil orana göre üretimin azaltılmasına bir itirazı olmadığını vurguladı.

Kürdistan Bölgesi’nde üretilen ham petrol miktarının Irak’ta üretilen miktarın yüzde 10’unu aşmadığını belirten Cotyar Adil, “Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşları, emeklik tazminatları ve diğer mali haklarla ilgili Federal Maliye Bakanlığı tarafından tahsis edilen miktar 453 milyar dinardan aylık 320 milyar dinara düşürüldü . Buna Covid-19 salgını nedeniyle petrol dışı gelirlerdeki önemli düşüş de eklendi. Buna rağmen, Federal Hükümet, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların 2020 Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları için maaşlarını ödemedi” dedi.

Erbil ile Bağdat arasında 18 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilen anlaşmayı hatırlatan Adil, taraflar arasında yapılan ortak açıklamada, Kürdistan Bölgesi’nde üretilen ham petrol miktarının Irak'ın toplam üretimine kıyasla adaletli biçimde hesaba katması gerektiğine vurgu yapıldığını söyledi.

Cotyar Adil, “Petrol üretimindeki kısıtlama Kürdistan Bölgesi’nin hesabı üzerinden yapılırsa bu Kürdistan Bölgesi’ne ek bir finansal hasar olarak geri döner” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli