ERBİL- Fuar, Kürt ve Türk iş insanlarına fırsat kapısı açıyor

22-04-2019
Gülbahar Altaş
Etiketler Erbil Türkiye Kürdistan İş insanları
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’de, 200 yerli ve yabancı firmanın katılımıyla 11’inci İnşaat ve Yapı Ürünleri Fuarı ile eş zamanlı 5’inci Petrol ve Enerji Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuara Türkiye’den 39 firma katıldı.

 

11’inci İnşaat ve Yapı Ürünleri Fuarı ile 5’inci Petrol ve Enerji Fuarı, bugün saat 11.00’de başkent Erbil’deki Uluslararası Fuar Salonu’nda başladı.

 

Ana sponsorluğunu Kürdistan İmar ve İskan Bakanlığı'nın yaptığı fuara, Enerji ve Elektrik Bakanlığı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Organize Sanayi Birliği’nin de aralarında bulunduğu bazı kurum ve dernekler de sponsoruluğu üstlendi.

 

Fotoğraf açıklaması yok.

 

Açılışa, Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ve Kürdistan İmar ve İskan Bakanı Derbaz Kosret Resul’ün de bulunduğu çok sayıda yetkili katıldı.

 

“Türkiye ve Kürt kentlerinden 39 firma”

 

6’sı Avrupa, 39’u Türkiye, 22’si Suudi Arabistan, 5’i Arap ülkesinin yanı sıra İran’dan toplam 200 firmanın katıldığı fuar, 25 Nisan’a kadar sürecek.

 

 

 

Rûdaw’a konuşan Erbil Uluslararası Fuar Salonu Müdürü Ebu Bengin, fuar kapsamında Kürdistan’daki firmaların diğer yabancı firmalarla görüşme şansı bulacağını söyledi.

 

Fuarda, Kürdistan Bölgesi Ticaret, Sanayi ve Elektrik bakanlıklarına birer stand ayrıldı.

 

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Elektrik Bakanlığı  Sözcüsü Şemal Nuri, fuarın özellikle Irak’taki savaşın ardından  yapılmasının büyük önem teşkil ettiğini söyledi.

 

Şemal Nuri, “Ülkenin yeniden yapılanmasına yönelik  yapı ve inşaat firmalarının yanı sıra enerji alanında faaliyet yürüten firmalarda büyük katılım sağladı. Kürdistan Bölgesi Elektrik Bakanlığı olarak yapılacak anlaşmalara destek ve gerekli tekniki önerilerilerde bulunmaya çalışıyoruz.

 

Fuara ilişkin Rûdaw’a konuşan Hakan Karaçay ise, Türkiye’den yaklaşık 50 firmanın katıldığını söyledi.

 

150 firmanın da ortaklı bir şekilde fuara iştirak etmesinin Türkiye için önemli bir faaliyet olduğunu  belirten Hakan Karaçay, sözlerine şunları ekledi:

 

“Irak’ta mütahitlik sektörü önemli yere sahip. Türk firmaları Irak’ta çok önemli işlere imza attı. Çok fazla projeyi üstleneceğiz. Bölgenin alt yapısına önemli katkıları oldu. Fuar vesilesiyle firmalarımızın önemli alt yapı işlerine yönelik genel olarak Irak’ta yeni işleri bağlamak adına çaba sarfettiğini biliyoruz. Herkese başarılar diliyoruz.”

 

“Erbil’de kalıcı bir merkez kuruluyor”

 

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

 

Diyarbakır Organize Sanayi Odası Başkanı Aziz Odabaşı, odalarına bağlı 279 fabrikanın olduğunu belirterek, “Bu fabrikaların içinde gıda, tekstil ve metal sektörleri yer alıyor. Ürünlerimizi dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz. Bunu da öncelikli olarak komşularımız olan Kürdistan ve Irak’a yapmak istiyoruz.  Bu konuda da başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Fuarda tahminlerinden daha fazla ilgi olduğunu belirten Odabaşı, gösterilen ilgiden memnun oldukları ve ilerideki süreçte Diyarbakır Ticaret Odası ile birlikte Erbil’de merkez açmayı düşündüklerini kaydetti.  

 

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'de; Türkiye 962 firmayla ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 191 firmayla İran bulunuyor. İran'ı 157 firmayla Lübnan, 124 firmayla ABD, 152 firmayla BAE ve 116 firmayla İngiltere izliyor.

 

Fuara katılan iş insanları, Türkiye’de ekonomik krizin giderek arttığını belirterek, Türkiye’ye en yakın sınır komşusu olan Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın kendileri için iyi bir iş olanağı kapısı açtığı görüşünü paylaştılar.

 

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli