Nevin İl: Kürdistan, Türkiye açısından büyük öneme sahip

22-04-2019
Gülbahar Altaş
DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl
DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl
Etiketler Erbil DTSO Nevin İl Kürdistan Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Kesintiye uğrayan ilişkilerin güçlendirilmesi ve ticaret hacminin arttırılması çabası içerisindeyiz” dedi.

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Şırnak Ticaret Odası’ndan bir heyet 3 günlük bir ziyaret için başkent Erbil’e geldi. DTSO heyetinde 50’ye yakın iş insanı bulunuyor.

 

Ziyarete ilişkin Rûdaw’a konuşan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, bu yıl üçüncü kez Kürdistan Bölşgesi’ni ziyaret ettiklerini hatırlatarak, “Daha önce yarıda kalan ticari ilişkileri güçlendirmek adına Erbil’e bir ziyaretimiz olmuştu. Akabinde Süleymani, Duhok ve Erbil’deki firmaları Diyarbakır’da düzenlenen fuara davet etmiştik. Şimdi de Duhok ve Erbil ticaret odalarının daveti üzerine bugün Erbil’de düzenlenen fuara geldik” dedi.

 

“Türkiye ve özellikle de bizim açımızdan Kürdistan Bölgesi ile ticari ilişkiler büyük bir öneme sahip” diyen İl, “Bölgede yaşanan IŞİD savaşından önce Türkiye’nin Almanya’dan sonra ticaret hacminin en yüksek olduğu ülke Irak ve özellikle de Kürdistan Bölgesi’ydi. Kesintiye uğrayan ilişkilerin güçlendirilmesi ve ticaret hacminin arttırılması çabası içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki iş kadınlarıyla doğrudan görüştüklerini vurgulayan Nevin İl, sözlerine şunları ekledi:

 

“2005-2011 yılları arasında Kürdistan’ın yeniden yapılanması sürecinde buradaki iş kadınlarıyla temaslarımız vardı. Hatta Kürdistan İş Kadınları Merkezi diye ortak bir merkez de açtık. Ancak IŞİD’in saldırısı ticaretin durma aşamasına gelmesine neden oldu ve bu yüzden merkezimizi kapatmak zorunda kaldık. Düyarbakırlı iş kadınları olarak yeni süreçte buradaki iş kadınlarıyla ortak bir çatı altında kadınlar açısından ticaret hacmini arttırmak, istihdamı masaya yatırarak ortak projelere imza atmak adına çabalarımız var. Önümüzdeki dönemde de Diyarbakırlı iş kadınları olarak buradaki iş kadınlarını ziyaret edeceğiz.”

 

Nevin İl, “Burası İstanbul ve Diyarbakır kadar güvenli bir yer. Ticari açıdan çok güçlü pazarların ve fırsatların olduğu bir yer. Kürdistan Bölgesi’nde yeni kurulacak olan hükümetin bölgeye de güçlü mesajlar vereceği konusunda umutlarımız var. Burada atılan her olumlu adımın bizim ve bölge açısında önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü bizim en yakın pazarımız ve en yakın sınırımız, diğer ülkelere açılan bir kapımız olarak öneminin farkındayız” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli