İthal ceviz revaçta

22-03-2017
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi İthal Ceviz
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde ceviz üretiminin çok olmasına rağmen komşu ülkelerden ithal edilmesi yerli üretim cevizin piyasasını olumsuz etkiliyor.

 

Sadece Halepçe ilinde 85 bin ceviz ağacı bulunuyor ve üstelik yurt dışına da ceviz ihraç ediliyor. Ancak ithal edilen cevizlerin fiyatının yerli üretim cevizlere oranla daha düşük olması müşterinin büyük bölümünü kendisine çekiyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nin en rağbet gören ve kabuğunun inceliğiyle bilinen Hewraman cevizi, tat bakımından rakip tanımadığı gibi pazarda en çok talep edilen yerli ceviz türüdür.

 

Rûdaw’a konuşan Hamid Hewrami adındaki esnaf, “Biz hem yerli hem de ithal cevizler satıyoruz ancak ithal ceviz daha çok talep görüyor çünkü fiyatı daha uygun. Kaliteli ve tat için ceviz almaya gelenler ise yerli ve özellikle de Hewraman cevizi alıyor” dedi.

 

Kameran Ali adındaki esnaf ise, “İthal edilen cevizler daha çok Dubai’den Türkiye’ye oradan da Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne getiriliyor. Buna rağmen yerli cevizin fiyatı daha yüksek” şeklinde konuştu.

 

Seyyar satıcı bir esnaf ise, “Benim sattığım ceviz İran cevizi ve diğerlerine göre çok daha ucuz. Ekonomik kriz var, halk daha ucuzunu tercih ediyor” açıklamasında bulunuyor. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli