İran, yasağa rağmen Irak’a yumurta ihraç ediyor

21-07-2019
Rûdaw
Etiketler Irak Kürdistan Türkiye İran Yumurta İthala İhracat
A+ A-
Haber Merkezi - İran'ın, Irak merkezi hükümetinin yumurta ithalatını yasaklayan kararına rağmen yumurta ihraç ettiği belirtildi.

Kürdistan Parlamentosu Goran Hareketi Grup Başkanvekili Ali Heme Salih, yaptığı açıklamada, Süleymaniye’deki Başmak Sınır Kapısı üzerinden bir müddet önce İran'dan yüklü miktarda yumurta taşıyan TIR’ların giriş yaptığını söyledi.

Ali Heme Salih, yumurta ithal yasağının ihlal edilmesi üzerine inceleme başlattıklarını ifade etti.

Salih, “İran'dan Irak'a yumurtanın nasıl geldiğine dair elimde resmi belgeler var. Belgelere göre yük taşıyan TIR’ların Irak üzerinden transit geçerek Suriye gideceği belirtiliyor” dedi.

“Sınırdan bu bahaneyle çok sayıda yumurta Irak'a ihraç edildi” diyen Salih, “Benim gözlemlediğim bu tırların transit geçişle hiçbir alakası yok” iddiasında bulundu. 

Yumurtanın ithal yasağının ihlal edilmesinde Irak merkezi hükümetinin sorumlu olmadığını kaydeden Salih, “bu işin arkasında sınır kapısı yetkilileriyle eski Kürdistan Bölgesi Bakanı Rebaz Hemlan'ın yer aldığını” ileri sürdü

Daha önce Kürdistan ve Irak pazarı Türkiye’nin elindeydi

Irak merkezi hükümeti, geçen Haziran ayında yerel üreticiye destek amacıyla yumurta ithalatını tamamen durdurma kararı almıştı. İthal yasağından önce Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki yumurta sektöründe önemli bir pazarı elinde tutuyordu. 

Türkiye yıllık 306 milyon dolarlık yumurta ihraç ediyordu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaşanan sorunlara ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Iraklı Bakanla temastayız. Her ülkenin de yerli üreticisini destekleme stratejileri var. Önlemlerin geçici olduğunu söylüyorlar ancak bizim üreticilerimizin o geçici önlemi bekleyecek tahammülü yok. Dondurma, meyve suyu ile başladı, arkasından makarna, şehriye ile devam etti. Onun için Iraklı Bakan ile yazıştık. 60 günde de o devreye girecek ama bizim en büyük ihracatımız yumurta ve kanatlı ette. 306 milyon dolar yumurta, 324 milyon dolar da kanatlı et ihracatımız var. Sadece bu ikisi toplamda 625 milyon doları geçiyor.”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da 12 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yumurta ihracatının yüzde 85'inin Irak'a yapıldığını belirtmişti.

Irak'ın, yumurta ithalatını durdurması nedeniyle Türkiye ve Kürt illerinde iç pazarda ürün fazlalığı sonucu yumurta fiyatları yüzde 50 düşmüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli