Erbil’de kira fiyatları %30 arttı

21-04-2019
Rûdaw
Etiketler Erbil emlak Ekonomi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil’de 5 yıl süren ekonomik krizden etkilenen emlak fiyatları krizin aşılmasıyla yeniden artış gösterdi. Başkentte kiralar yüzde 30 arttı.

 

Kürdistan Bölgesi’nde 2014’ten beri ardı ardına yaşanan Bağdat’la mali kriz ve IŞİD savaşı nedeniyle emlak alım ve kiralamalarında oldukça düşüş yaşanmıştı.

 

Ayrıca temelleri atılan onlarca inşaat çalışması belirsizlikten dolayı durma noktasına gelmiş, Kürdistan’da faaliyet gösteren yüzlerce yabancı firma kepenk kapatıp pazardan çekilme kararı almıştı.

 

Ekonomik krizden dolayı kira fiyatlarının yüzde 60 oranında kadar düştüğü emlak sektöründe durgunluk dönemini geride kaldı.

 

Rûdaw’a konuşan Bağı Hoşnawati Emlak Şirketi sahibi Brwa Farik, “Bağdat-Erbil hattındaki iyileşme süreci, memur maaşların gönderilmesi ve biriktirme uygulamasının kaldırılması şirketler arasındaki rekabeti artırdı. Bu kapsamda Erbil’de kira fiyatlarında %30 gibi bir artış gözlemlendi” dedi.

 

Kentte kira fiyatları konum, alan ve kat sayısına göre değiştiğini ifade eden Farik, “Krizden önce kira fiyatları 3 bin dolar ile 12 bin dolar arasında değişiyordu. Şu an talebin artığını görüyoruz. Kira fiyatları 2 bin dolardan başlıyor,  8 bin dolara kadar yükseliyor” ifadelerini kullandı.

 

Geçtiğimiz Mart ayında Erbil’de 15 milyon dolar değerinde konut satışı yapıldı. Kentte kiralanan işyerleri mobilyacılık, restoran, kafe, kuaför, market ve giyim alanları için kullanılıyor.

 

Erbil’de mobilya işi yapan Geylan Asel de, “Kürdistan Bölgesi’nde Mali durumun düzelmesiyle birlikte pazardaki yerimizi almak adına yeni bir işyeri kiraladık. Krizden önce aylık kira bedeli 10 dolardı daha sonra 2 bin 500 dolara kadar. Şimdi ise 4 bin 500 dolara aylık kiraladık. Kiraların artması bekleniyor ama bir daha krizden öncesi gibi fiyatlara yükselmeyecek” dedi.

 

Bağdat-Erbil hattında yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte Bağdat yönetimi yeni yılda Kürdistanlı memurların maaşlarını ödemeye başladı. Bununla birlikte Kürdistan Bölgesi hükümeti de memur maaşlarındaki biriktirme uygulamasını kaldırdı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli