Süleymaniye’deki yağ fabrikası tüm Kürdistan’ın ihtiyacını karşılamaya aday

21-02-2022
Etiketler Süleymaniye Yağ Fabrikası Kaşo
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’de bulunan Kaşo Yağ Fabrikasında günde 6 bin litre yemek yağı üretilerek piyasaya sürülüyor. Fabrika yöneticileri, yüzde 100 doğal üretim yaptıklarını, destek almaları halinde Kürdistan Bölgesi’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar üretim yapabileceklerini söylüyor.

Süleymaniye’de 3 yıl önce 3 milyon dolar harcanarak inşa edilen yağ fabrikasında 20 tür yemek yağı üretiliyor. Kaşo markası ile üretilen yağın yüzde 90’ı ayçiçek yağından oluşuyor.

Fabrikadan üretilen yağların üzerinde, “yüzde 100 doğal” diye yazıyor. Fabrikanın test bölümü müdürü Saye Umêd, “Vatandaşlarımızı ürünlerimizin yüzde 100 doğal olduğu konusunda temin edebiliriz. Ürünlerimizde hiç bir şekilde kimyasal katkı maddesi bulunmuyor” dedi.

Kaşo Yağ Fabrikası mevcut durumda günde 6 bin litre yağ üretip piyasaya sürüyor. Firmanın sahipleri, hükumetten destek aldıkları taktirde, Kürdistan Bölgesi’nin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapabileceklerini söylüyor.

İhtiyacın büyük çoğu ithal ediliyor

Irak İhracat ve İthalatçılar Meclisi verilerine göre, Irak yılda ortalama 1 milyon litre yemek yağı ithal ediyor. Bu oranın yaklaşık 200 bin litresi Kürdistan Bölgesi’nin payına düşüyor.

Geçen 10 yıl içerisinde bazı şirketler ithalat yükünü azaltmak için yerli üretime yöneldi. Ancak hala yurt dışından ithal eden şirketler de var.  

30 yıldır gıda ithalatı yapan şirketlerden birinin satış müdürü olan Hakan Gurgis, “Azerbaycan’dan 3 tür yağ ithal ediyoruz ki bu yağlar da tamamen doğal. Bu yağlara ne katarsanız anında kokusu ve rengi değişir” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde sıvı yağın yanı sıra katı yağ da epey tercih ediliyor. Sıvı yağın depolanması, kullanımı katı yağdan kullanışlı olsa da, özellikle yemekhaneler bazı yerel yemeklerin tadı için katı yağı tercih ediyor.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli