Yük taşıyan araçların Duhok'tan Musul'a geçişine izin verilmiyor

Erbil (Rûdaw) - Duhok’tan Musul'a yük taşıyan araçların geçişine izin verilmiyor.

 

Irak Bakanlar Kurulu kararıyla, 17 Şubat'tan itibariyle Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki gümrük noktalarının kaldırılması ve tüm Irak genelinde tek gümrük yasasının uygulanması talimatı verilmişti. Ancak Duhok – Musul arasındaki gümrük noktası halen kaldırılmadı.

 

Rûdaw'a konuşan Duhok Gümrük Müdürü İzzet Fettah, “İki ay önce Irak Maliye Bakanlığı Duhok ile Musul arasındaki gümrük noktasının kaldırılması kararı vermişti. Ancak halen Irak tarafı Ninova'da bu kararı uygulamıyor. Amaçları İbrahim Halil Gümrük Kapısı'nı zayıflatmak. En son beş gün önce Duhok ile Musul arasındaki gümrük noktasının kaldırılmasına ilişkin karar verilmişti. Ancak henüz bu karar da uygulanmadı” dedi.

 

Yeni gümrük düzenlemesi sonrasında sadece Duhok - Musul arasındaki gümrük noktasında vergi alındığını söyleyen Fettah, “Üç günde Duhok ile Musul arasında hiçbir gümrük görevlisi kalmadı. Buna rağmen (Musul'un da bağlı olduğu) Ninova vilayetine geçilmesine izin verilmiyor. 3 binden fazla yük kamyonu bekletiliyor, geçişlerine izin verilmiyor” ifadelerini kullandı.

 

Musul'daki güvenlik güçleri sorumlularının buradaki gümrük noktasından büyük ekonomik gelirler elde ettiğini belirten Fettah, söz konusu güçlerin gümrük uygulamsının devam etmesi için birçok bahane ileri sürdüklerini kaydetti.

 

Tüccarlar, yeni gümrük kararıyla Kürdistan Bölgesi Sınır Kapıları'nın ekonomik olarak zayıflamasından endişe diyor.

 

Bu görüşe katılmadığını ifade  Fettah, uygulamadan sigara ve alkol gibi vergileri arttırılan sınırlı sayıdaki bazı ürünlerin etkileneceğini belirtti.

 

Duhok Ticaret Odası Başkanı Eyad Hasan yeni gümrük kararnamesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yeni gümrük uygulamaları halkın yaşamını olumsuz etkilemeyecek, tüccarlar için de çok iyi. Irak'ın bütün sınır kapılarından eşya getirebilirler” şeklinde konuştu.

 

Hasan ayrıca, “Yeni sistem tüccarlar arasında rekabeti arttıracak, bundan en çok vatandaşlar yararlanacak” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül 2017'de bağımsızlık referandumunun düzenlenmesinin ardından, Irak eski Başbakanı Haydar Abadi’nin talimatıyla Kürdistan ile Irak illeri arasında üç gümrük noktası kurulmuştu.