Enerji uzmanı yanıtladı: Kürdistan’dan petrol ihracatı ne zaman başlayacak?

20-12-2023
Etiketler Homayoun Falakshahi Kürdistan Bölgesi Petrol Kızıldeniz Husi İsrail
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Araştırma firması Kpler'den kodemli enerji uzmanı Homayoun Falakshahi, Kürdistan’dan petrol ihracatının gelecek yılın ikinci çeyreğinde yeniden başlamasının beklendiğini söyledi. Falakshahi, Husi saldırısı nedeniyle Kızıldeniz'deki petrol trafiğinin yüzde 50 azaldığını belirtti.

Rûdaw TV’de Ekonomi bültenine katılan Fransız araştırma firması Kpler'den kodemli enerji uzmanı Homayoun Falakshahi, Dünya petrolünün yüzde 0,5'ini oluşturan Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihrac edilmesi ile bölgesel piyasadaki fiyatların etkileneceğini söyledi.

Homayoun Falakshahi, Kürdistan’dan petrol ihracatına ise ancak önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde başlanacağını belirtti.

Enerji uzmanı, “Petrol fiyatları, talebin düşük olması nedeniyle önümüzdeki üç ay boyunca mevcut seviyesinde kalacak” dedi.

Petrol fiyatların yükselmesini engellemek için talebin azaldığını kaydeden Falakshahi, gelecek yılın ilk çeyreğine kadar da bu seviyede zayıf kalacağını, ancak gelecek yılın ikinci çeyreğinde fiyatların 90 ila 100 doları bulacağı tahmininde bulundu.

Yemenli Husilerin Kızıldeniz’deki saldırıları nedeniyle petrol taşıma maliyetinin yaklaşık yüzde 50 arttığını belirten Falakshahi, "Saldırılar devam ederse fiyatlar yükselecek, bu da piyasaları etkileyecek” yorumunu yaptı.

Husi saldırısı nedeniyle Kızıldeniz'deki nakliyeler üçte bir oranında azaldı. Şu anda Dünya petrolünün yüzde 9'u Süveyş Kanalı'ndan taşınıyor.

Homayoun Falakshahi, Husi saldırıları nedeniyle, özellikle yakıt sıkıntısından en çok zarar gören tarafın Avrupa ülkeleri olduğunu, bu saldırılar nedeniyle Rus petrolünün fiyat arttırdığını söyledi.

Kızıldeniz'deki huzursuzluğun Rus petrolüne olan talebi artıracağını kaydeden Falakshahi, Dünyanın en büyük beş taşıyıcı firmasından dördünün Husi saldırısı tehdidi nedeniyle Kızıldeniz'deki gemi geçişlerini askıya aldığını belirtti.

Avrupa ve İngiltere, ABD'nin Kızıldeniz yolunu korumak için 10 uluslu bir koalisyona liderlik edeceği yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşılamıştı.

İngiltere, koalisyona katılacağını ancak Arap ülkelerinin de koalisyona katılması gerektiğini belirterek, Suudi Arabistan ve Mısır'a çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli