Amerikalılar’dan Kürdistan tanıtımı

20-06-2015
Alexander Whitcomb
Etiketler Turizm
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’e 60 kilometre mesafede olmalarına rağmen, Amerikalı bir turizm şirketi ilk turizm rehberi kitabını yayımlıyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde bulunan bir turizm şirketinin sahibi olan Dr. Douglas Leton, “Savaşın ortasında kim bir turizm rehberi basar ki? Biz basıyoruz!” diyor. Kitap, “Kürdistan Turizm Rehberi” adıyla bu hafta yayımlanıyor.

 

600 fotoğrafın yer aldığı rehber, profesyonel düzeyde yüksek kalitede hazırlanmış. Rehberde ayrıca Kürt kültürü ve tarihiyle ilgili bazı makaleler de yer alıyor.

 

Douglas Letoon, “Amerika’daki arkadaşlarıma yakın zamanda bu kitabı basacağımızı söylediğimde aklımın yerinde olmadığını düşündüler” diyor.

 

Letoon, Kürdistan’ın turizm için ilgi çekici bir yer olarak piyasada tanıtılması için en uygun vakit olduğunu belirterek, “IŞİD Kürdistan için büyük reklam yaptı. Ancak olumsuz imajı olumlu hale çevirmemiz lazım” diye ekliyor.

 

Letoon ABD Ordusu’ndan emekli general olan ortağı Harry Scot’la 2008’de Kürdistan’la ilgili turizm rehberi projesine başlamışlar. Leton 10 yıl önce Kürdistan Bölgesi’ni Irak’ın diğer bölgelerine olan güvenlik ve huzur durumu açısından “Diğer Irak” olarak tanımlamış.

 

CNN Fox News televizyonları ile Wall Street gazetesine birkaç defa reklam veren Letoon, “Kürtler Irak’ın özgürleştirilmesi operasyonundan dolayı her zaman ABD’ye teşekkür ediyor” diye konuşmuştu.

 

Reklamla ilgili Letoon, “Bir zamanlar kimse Kürtler hakkında bir şey bilmiyordu ancak kısa zamanda her 15 dakikada bir reklamlarda ‘Teşekkürler Amerika’ sözü yankılanmaya başlandı” dedi.

 

IŞİD’le savaş Kürdistan Bölgesi’nin turizm sektörünü de vurdu. 2014 Haziran ayında Musul’un düşmesiyle gözle görülür biçimde zayıflayan sektör, geçtiğimiz Nisan ayında ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu önünde meydana gelen patlamayla bir darbe daha aldı.

 

Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı için danışmanlık görevi de yürüten Harrey Scot, “Müşterilerimizin güvenlik durumundan emin olup buraya gelmelerini sağlamalıyız. Kürdistan’da çalışan diğer şirketler gibi bizler de Irak’ta meydana gelen olaylardan ötürü engellerle karşılaştık” diye konuştu.

 

Halihazırda ekonomik krizin sürdüğü Kürdistan Bölgesi için Scot, “Hükümet geçtiğimiz süreçte, Arap turistlerin dikkatini çekmek için uğraştı. Bu yanlıştı. Araplar tarih tuzimi için buraya gelip para harcamaz. Onlar tarihe kulak  vermez ancak Kürdistan tarihi açıdan zengindir” diyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nin Amerika, Avusturalya ve Avrupa piyaslarına yönelmesi gerektiğini belirten Scot, “Herkes Moğolistan’a gitti. Amazon’dan kayıkla geçtiler. Nil’e gittiler. Çoğu kez Türkiye’yi gezdiler. İsrail bile onlar için eskidi. Onlar yeni bir yer arıyor” diyerek turistlerin Kürdistan’a çekilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Kısa süre içinde söz konusu rehber Kürdistan’da ve Amazon sitesinde satışa sunulacak. Kitabın kazancının bir kısmı IŞİD’le savaşta zarar görenlere verilecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli