Duhok’ta toplu tavuk ölümleri yetiştiriciler için kâbusa dönüştü

Erbil (Rûdaw) - Duhok'ta bir tavuk yetiştirme kümesinde son 4 günde yaklaşık 6 bin tavuğun ölmesi endişeye yol açtı. Çiftçiler tavukların neden öldüğünü henüz netleştiremediklerini söyledi.

Duhok'un Zawite kasabasına bağlı Bakurni köyündeki bir tavuk yetiştirme kümesinde son 4 günde yaklaşık 6 bin tavuk öldü.

Irak’ın Samara kentinde birkaç gün önce 110 bin tavuğun kuş gribi virüsü (H5N1) teşhisi ile itlaf edilmişti. Duhok’ta yaşanan ölümlerin de benzer nedenden olması ihtimali yetiştiricileri endişelendiriyor.

Rûdaw’a konuşan çiftliğin ortaklarından Vedar Muhammed, “Dün geceden beri bin 500 tavuk öldü. Böyle devam ederse, bu bizim için felaket olur. Şu ana kadar yaklaşık 30 milyon Irak Dinarı (20.000 dolar) zarar ettik. Bu şekilde devam ederse yaklaşık 60-70 milyon Dinar (48.000 dolar) zarar edeceğiz” dedi.

Çiftlik ortaklarından Mevan Muhammed de kümesi kurarken 18.000 tavuk aldıklarını şimdi ise yüzde 40’ını kaybettiklerini söyledi.

Muhammed, “Veteriner hekimlere danıştık. Bize bunun IB (solunum hastalığı) yüzünden olduğunu söylüyorlar. IB'den mi yoksa kuş gribinden mi kaynaklandığını bilmiyoruz” diye konuştu.

Duhok Üniversitesi'ndeki veteriner hekimler de kentteki tavuk ölümlerinin nedeninin kuş gribi olmadığını söyledi.

Duhok Üniversitesi Veterinerlik Koleji Dekanı Dr. Luqman Tayib Berwari “Duhok bölgesinde henüz kuş gribi saptanmadı. Dün Tarım Bakanı da Kürdistan Bölgesi'nde bu hastalığa rastlanmadığını açıkladı. Bu virüs 44 alt gruba ayrılabilir ve hepsi tehlikeli değildir” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Begerd Talabani, dün Rudaw TV’de Senger Abdutrahman ile yaptığı röportajda, Kürdistan Bölgesindeki çiftliklerde kuş gribi vakasına rastlanmadığını söyledi.