Hakkari’de halk Esendere Gümrük Kapısı’nın açılmasını istiyor

Hakkari (Rûdaw) – Koronavirüs tedbirleri kapsamında geçişlerin sınırlandırıldığı Esendere (Bajêrge) Gümrük Kapısı Yüksekova halkının önemli geçim kaynaklarından biri. Rûdaw’a konuşan vatandaşlar bu durumun bölgenin ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye ile İran arasındaki tek resmi gümrük kapısı olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere (Bajêrge) Gümrük Kapısı, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Ocak 2020’de ulaşıma kapanmıştı. 4 Haziran 2020’de hükumetin kararı ile tekrar açılan kapıdan geçişlerin sınırlı yapılmasına izin veriliyor.

Rojılat’ın Urmiye kentine açılan kapının ticarete kapalı olması ise bölgede yaşayanları olumsuz etkiliyor.

Rûdaw’a konuşan Sami Akarsu, “Durumumuz kötü. Yapacak iş yok. Tüm gelirimiz bu gümrük kapısıydı, o da kapalı. Çalışabilmemiz için valiliğin izin vermesi gerekiyor. Bir defa izin alana kadar yüzlerce engeli aşıyoruz” dedi.

Bajêrje-Sêro sınır kapısı olarak da bilinen Esendere Gümrük Kapısı’ndan salgından önce günde ortalama 400 kişi geçiş yapıyordu.

Salgından en çok esnaf ve halkın zarar gördüğünü ifade eden Ertan Ulusoy da, “Kamyonlara yasak değil, uçakla gelenlere yasak değil ama bize yasak. Yani bu virüs sadece fakirler için midir? Burada 8 aydır dükan açamıyoruz, lokantalar kapalı, işyerleri açılmıyor. Millet artık ekmek bulamıyor. Gidin köylere bakın, halk bir ekmeğe muhtaç” diye konuştu.

Kapıda ulaşıma sınırlı izin verildiği için Hakkari ve ilçelerinde halk Rojhılat’taki akrabalarına da rahat gidip gelemiyor.

Şikayetlerini kimseye duyuramadıklarını belirten Serdar Tursun, “İran hükumeti keyfi davranıyor. Zenginler için sorun yok. Fakirler ise evlerinden çıkamıyor. Halk perişan ama devlet de bir şey yapmıyor, halimizi sormuyor” dedi.

Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 4 Haziran’da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle bir süredir kapalı olan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarımız uluslararası yük taşımacılığına yeniden açılmıştır” demişti.