Davos Zirvesi yarın başlıyor

20-01-2020
Rûdaw
Etiketler DavosZirvesi2020 İsviçre Başkan Neçirvan Barzani
A+ A-

Haber Merkezi - İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forum (WEF) toplantıları için tüm hazırlıklar tamamlandı. Başkan Neçirvan Barzani’nin de katılacağı zirvede çok sayıda lider de hazır bulunacak. Zirvenin ana konusunu “Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri" oluşturacak.

İsviçre'nin Davos kasabasında bu yıl 50’inci kez düzenlenecek olan ve 21-25 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek Dünya Ekonomik Forum (WEF) toplantılarına bu yıl dünyanın 100'ün üzerinde ülkesinden ekonomi, siyaset, iş dünyası, akademisyen ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan 3 binin üzerinde kişi katılacak. Zirvede yapılacak 220 toplantı canlı olarak yayınlanacak.

Alanında dünyaca ünlü 761 konuşmacı tarafından, Adil Ekonomi, daha iyi iş piyasası, sağlıklı gelecekler, selecek için iş imkanları, yararlı teknoloji, Jeopolitiğin ötesinde ve dünyayı kurtarmak gibi başlıklar altında konferanslar verilecek.

Ana konusunu “Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri" oluşturacakolan  Davos'un bu yılki toplantılarında küresel iklim değişimi ve çevre konularına da ağırlık verilecek. WEF'in yıllık olarak yayınladığı küresel risk raporuna göre, iklim ve çevre konuları uzun vadede en acil riskler olarak nitelendiriliyor.

Artan sıcaklıkların ağır ekonomik, sosyal ve çevresel sonuçlara neden olabileceği belirtilen raporda, araştırma tarihinde ilk defa uzun vadede iklim ve çevre konularının en acil riskler olarak ön plana çıktığı vurgulanıyor.

Raporda, 10 yılda karşılaşılacak risk görünümünde aşırı hava koşulları, iklim, doğal afetler, biyoçeşitlilik kaybı ve insan nedeniyle ortaya çıkabilecek çevresel felaketler ilk sıralarda yer alıyor. Bu konulara Davos toplantılarında önem verilmesi bekleniyor.

Beş bin asker ve polisin 24 saat hizmet vereceği Davos toplantıları boyunca, Davos hava sahası uçuşlara kapalı olacak. Bunun yanında, zirvenin yapılacağı kongre merkezinin etrafını yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Başkan Barzani’de Zirvesi’de konuşacak

Zirveye bu yıl Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de katılacak. Barzani, Zirve kapsamında 23 Ocak’ta düzenlenecek olan “ Ortadoğu'da süregelen gerilimlerin uzun vadeli sonuçları” konulu panele konuşmacı olarak katılacak.

Aynı panelde Barzani’nin yanı sıra Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert da hazır bulunacak.

Barzani Zirve’de ayrıca ikili görüşmelerde bulunacak. Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre Başkan Neçirvan Barzani, zirve kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de aralarında bulunduğu lider, bakan ve ülkelerin üst düzey sorumlularıyla bir dizi görüşme gerçekleştirecek.

Görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası toplumla ilişkileri, bölgede yaşanan gelişmeler hakkındaki tavrı, bölge ve dünyada yaşanan gelişmeler değerlendirilecek.

Zirveye kimler katılıyor?

Davos'ta 50'den fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek.

Zirveye, Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde katılacak.

Davos'ta Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil edecek.

İsviçre, Zarif'in Davos Zirvesi'ne katılımını iptal etti

İsviçre’nin İran’da yaşanan gelişmelerin ardından Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif’in katılımını iptal ettiğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in resmi olarak, İsviçre'de 21-24 Ocak'ta gerçekleştirilecek 50’inci Dünya Ekonomik Forumu'na davet edildiğini, program için hazırlık yaptığını, ancak katılımının daha sonra iptal edildiğini açıkladı.

Dünya Ekonomik Forumu nedir?

1970 yılında başlayan Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl 50’inci yıldönümünü kutluyor. Organizasyonun vizyonu 'Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek' olarak özetleniyor.

Her yıl, İsviçre'nin kayak merkezlerinden birisi olan Davos kasabasında düzenlenen Forum'da, dünya liderleri, uluslararası şirketlerin yöneticileri, akademisyenler ve yardım kuruluşlarının temsilcileri bir araya geliyor, iklim krizinden gelir adaletsizliğine dünyanın sorunlarına çözümler arıyor.

1971'de Alman iktisatçı Klaus Schwab tarafından Avrupalı işletmelerin, çalışanlar veya hükümetler de dahil olmak üzere etkili aktörleri dikkate alarak daha iyi kurumsal yönetime sahip olmalarına yardımcı olması için Avrupa Yönetim Forumu olarak kuruldu.

Daha sonra bir diyalog platformuna dönüştü, 1987'de şu anki adını aldı ve 2015'te uluslararası bir kurum olarak tanındı.

Davos zirvesi olarak da adlandırılan bu organizasyon, aynı zamanda birçok isim için kapalı kapılar ardında toplantılar yapma fırsatı da sunuyor. İş anlaşmaları görüşülüyor, ülke liderleri gündemlerindeki konuları ele alıyor.

Dünya çapında tanınan ünlü isimler de bu Davos'ta yaptıkları konuşmalarla küresel bir farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Davos’ta bu yıl beklenenler

Geçen yılki forumda ekonomik değerlerinin ölçülme şekli üzerine tartışmalar yapıldı. Somut bir sonuca varılamadı; ancak pilot çalışma tüketici refahına odaklanıyordu.

Dünya liderleri zirvede ülkelerinde planlanan girişimler hakkında da açıklama yapabilir.

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, ikinci defa bu zirveye katılacak ve fosil yakıt yatırımlarına derhal son verilmesi çağrısında bulunacak

Gözler, ayrıca geçtiğimiz yılki Davos'a 'hükümet kapanma krizi'nden dolayı katılamayan ABD Başkanı Donald Trump'ta olacak.

Zira, İranlı komutan Kasım Süleyman'ın Trump'ın emriyle öldürülmesi 'üçüncü dünya savaşı' senaryolarını gündeme getirmişti.

Dünya servetinin yüzde 60'ı 2 bin 153 kişinin elinde

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'daki yıllık toplantısı öncesinde İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından yayımlanan "Önemseme Zamanı" isimli raporda, dünyanın yüzde 1'lik en zengin kesiminin, 6,9 milyar kişiden 2 kat daha zengin olduğu belirtildi.

Raporda, hükümetlere "eşitsizlik giderici politikalar" hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

2 bin 153 milyarderin 4,6 milyar kişiden daha fazla zengin olduğu bildirilen raporda, zengin kişi ve şirketlerin son derece az vergilendirildiği ve bunun sonucunda kamu hizmetlerine daha az kaynak ayırıldığı vurgulandı.

Cinsiyet temelli eşitsizliklere de dikkat çekilirken, kadınların bakım hizmetlerinde orantısız sorumluluk taşıdıkları ve düşük ekonomik fırsatlara sahip oldukları kaydedildi.

Dünyanın en zengin 22 kişisinin Afrika'daki tüm kadınlardan daha fazla varlığa sahip olduğuna işaret edildi.

Küresel ölçekte kadınların günlük 12,5 milyar saatlik ücretsiz bakıcılık hizmetiyle küresel ekonomiye yıllık 10,8 trilyon dolar katkıda bulunduğu belirtilen raporda, bunun da küresel teknoloji endüstrisinin 3 katından daha fazla olduğu vurgulandı.

Gelecek 10 yılda her zenginden yüzde 0,5 fazla vergi alınmasının, yaşlı ve çocuk bakımıyla eğitim ve sağlık sektöründeki 117 milyon kişilik iş gücü ihtiyacını karşılayabileceğine işaret edildi.

Eşitsizlikleri yok etmenin, yoksullukla mücadelede ekonomik büyümeden daha etkili olduğu belirtilen raporda, gelir dağılımındaki eşitsizliği yüzde 1 oranında düşüren ülkelerde 2030 itibarıyla 100 milyon daha az kişinin yoksulluk içinde yaşayacağı ileri sürüldü.

Raporda görüşlerine yer verilen Oxfam'ın yöneticilerinden Amitabh Behar, son 10 yılda milyarder sayısının ikiye katlandığını vurgulayarak, "Zengin ve fakir arasındaki ara, eşitsizlik giderici politikalar uygulanmadan kapatılamaz." ifadesini kullandı.

Behar, "bozuk ekonomilerin" milyarderlerin cebini doldurduğu yorumunu yaparak, "Büyük işletmeler, sıradan insanların sırtından para kazanıyor. Tabii ki insanlar, milyarderlerin var olup olmamasını sorgulamaya başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut ekonomik sistemden en az yararlananlar arasında kadınların bulunduğuna dikkati çeken Behar, "Milyarlarca saat temizlik, mutfak işiyle yaşlı ve çocuk bakımına harcıyorlar. Ücretsiz iş sektörü, ekonomilerin gizli motoru." yorumunda bulundu.

Oxfam'ın raporunda kullandığı veriler, Credit Suisse'un Küresel Servet Raporu'na dayanıyor.

 

Kaynak: AA – Euronews - Rûdaw

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli