Irak’taki gösteriler Kürdistan’da emlak ve otomobil piyasasını zayıflattı

19-11-2019
Rûdaw
Etiketler Irak Gösteri Kürdistan Ekonomi Emlak Otomobil Sektör Durakladı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak’ın orta ve güney kentlerinde devam eden protesto gösterileri Kürdistan Bölgesi’ndeki emlak ve otomobil sektörünü olumsuz etkiledi. Tüccarlar otomobil piyasasındaki hareketliliğin yüzde 60, emlak piyasası ise yüzde 40 azaldığını belirtti.

Geçen ayın başlarında Bağdat ve Irak’ın diğer güney kentlerinde başlayan protesto gösterilerinin yankıları sürüyor. Irak’taki olaylar özellikle Basra üzerinden ithal edilen bazı ürünlerle birlikte Kürdistan Bölgesi’ndeki emlak ve otomobil sektörünü de olumsuz etkiledi.

Cihan Motors Genel Sorumlusu Huner Abdullatif, “Irak’taki gösteriler özellikle bu ayda Kürdistan Bölgesi’ndeki otomobil piyasasını çok olumsuz etkiledi. Genel olarak Kürdistan ve özellikle de Erbil son yıllarda huzur, istikrar ve sağladığı güven ortamıyla otomobil piyasasının merkezi olmuştu. Irak genelindeki galeri sahipleri ve halkın çoğu sıfır ve ikinci el araç almak için Erbil’I tercih ediyordu. Yaşanan olaylar piyasayı olumsuz etkiledi” dedi.

Huner Abdullatif, son iki aylık süreçte Kürdistan’da önceki aylara göre otomobil piyasasındaki hareketliliğin yüzde 60, Irak kentlerinde ise yüzde 80 azaldığını söyledi.

Irak ve Kürdistan’da bankacılık sektörünün gelişmemesinden dolayı, halk parasını daha çok ev, arsa, otomobil ve altın alımı gibi yatırımlara harcıyor. Bundan dolayı ortaya çıkan her kriz ve sorun ilk olarak hareketliliğin olduğu bu sektörleri etkiliyor.

Abdullatif, “Halk arasında bir gelenek oluşmuş. Beklenmeyen bir durum ortaya çıktığında endişeye kapılarak paralarını piyasadan çekerek hızlı bir şekilde alış veriş planlarını erteliyorlar. Bu da emlak ve otomobil sektörünü hızlı bir şekilde etkiliyor.

Otomobil piyasası mevsiminin her yılın son üç ayı olduğunu belirten Huner Abdullatif, Irak’taki gösterilerin devam etmesi durumunda yıllık planlamalarındaki satışların gerçekleşemeyeceğini ve büyük bir zarar edeceklerini ifade etti.

Arap müşterilerin azalması özellikle Arap müşterilerle çalışan galericilerin zarar etmesine neden oldu.

London İkinci El Otomobil İthalatı Firması Hüseyin Hasan, “Irak’taki gösteriler Kürdistan Bölgesi’ndeki otomobil sektörünü çok olumsuz etkiledi. Bazı galerilerde alım satımlar durdu” ifadelerini kullandı.

Kendi firmasının satışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Hasan, “Müşterilerimin çoğu Arap. Bundan dolayı önceki aya göre satışlarımız yüzde 80 oranında düştü. Devam eden az sayıdaki hareketlilik de Kürdistanlı müşteriler ve Kürdistan’da yaşayan Arapların sayesinde devam ediyor. Az sayıda da mevcut durumdan etkilenmeyen Arap müşteriler var” diye konuştu.

Çoman Otomobil Firması sahibi Firyad Hasan ise, “Talep eksikliği otomobil fiyatlarının düşmesine de neden oldu. Yüksek model otomobillerin fiyatları 1500-2000 dolar arasında düştü. Düşük model otomobillerde ise fiyatlar 600-700 dolar civarında düştü.

Hasan, 8-10 bin dolar tutarındaki otomobillerin daha çok müşterisi olduğunu söyledi.

Emlak satışları yüzde 80 düştü

Gösteriler, otomobil sektörüyle aynı şekilde emlak sektörünü de zayıflattı. Bazı mahallelerde emlak satışları yüzde 80 oranında düştü.

Başkent Erbil’deki en büyük emlak şirketlerinden olup 16 şubesi bulunan Hacı Selam Emlakçılık sahibi Hacı Selam Feqe, “Irak’taki gösteriler dolaylı ya da direk olarak Kürdistan’daki emlak sektörünü etkiledi. Bir taraftan Arap müşteriler azaldı, diğer taraftan gösterilerin Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmalar için sorun olma endişesi hakim oldu. Bundan dolayı emlak satışları yüzde 40 oranında düştü. Arsa değerleri yüzde 15, ev ve iş merkezlerinin değeri de yüzde 10 oranında düştü” dedi.

Mevcut durumdaki arsa satışlarına ilişkin Hacı Selam, “Şu anda ev ve arsa alan müşteriler ticari amaçla değil ev ve iş merkezi yapmak için satın alan gerçek müşterilerdir. Evleri de oturmak için alıyorlar. Çok az sayıda büyük bir sermayeye sahip olan bazı kişiler de krizden sonra satarak kar etmek amacıyla lüks semtlerde arsa ve lüks evler alıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Erbil’deki arsa ve evlerin gerçek fiyatları valiliğin arkasında bulunan emlak borsalığı yapan büyük emlakçılar tarafından belirleniyor.

Çarçıra Emlak Ofisi sahibi Şêrzad Hemed Hüseyin, gösterilerden dolayı ev, arsa ve iş merkezlerine olan talebin yüzde 70 oranında azaldığını ifade etti.

Sektördeki durgunluktan dolayı ev ve arsa fiyatlarının düştüğünü belirten Şêrzad Hemed Hüseyin, “Fermanberan Mahallesi’nde iki katlı yeni bir evimiz var. Bu süreçten önce 90 bin dolar ediyordu. Şu anda 70 bin dolara veriyoruz ancak yine de kimse sormuyor. Hesarok Mahallesi’nde 150 metrekarelik bir ev daha önce 110 bin dolara satılıyordu, şu anda 85 bin dolara satışa çıkardık ama müşteri de yok. Genel olarak her ev semtine göre 10-15 bin dolar değer kaybetti” dedi.

Şêrzad, belediyelerin ev ruhsatı vermesi ve sahiplerinin de oturmak ya da kiraya vermek için ev yaptığı 100-125 metrekarelik arsaların çok değer kaybetmediğini kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli