Tüpraş’tan ABD ile muafiyet görüşmesi

Haber Merkezi- Türkiye'nin en büyük petrol rafinerisi Tüpraş'ın, Kasım ayında yürürlüğe girecek İran yaptırımlarından muafiyet için ABD'li yetkililerle görüştüğü bildirildi.

 

Reuters’ın petrol endüstrisinden kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye'nin ABD yaptırımları öncesinde İran'dan petrol alımlarını azaltmak için çaba gösterdiği, ancak Kasım ayından sonra da İran'dan petrol ithalatının bir miktarını sürdürmek istediği belirtildi.

 

İsmi açıklanmayan kaynak, “Önceki yaptırımlar sırasında olduğu gibi, ayda 3-4 kargo ithal etmeye devam edebilmek istiyorlar. Ancak ABD onlara ithalatı durdurmalarını söylerse, buna uyacak ve çaba gösterecekler” ifadelerini kullandı.

 

Haberde, konuyla ilgili görüşüne başvurulan Tüpraş sözcüsü ve Türkiye Enerji Bakanlığı'na ulaşılamadığı belirtildi.

 

Tahran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilen ABD, bu mutabakatla birlikte kaldırdığı yaptırımların bir kısmını geçen Ağustos ayında yeniden yürürlüğe sokmuştu.

 

ABD'nin İran'ın ham petrol ihracatını sınırlamaya yönelik yaptırımları ise Kasım ayında devreye girecek.

 

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, 15 Ekim’de gazetecilere yaptığı açıklamada yaptırımlardan muaf olmak isteyen ülkelerin "kendi spesifik ve özel durumlarını açıklamaları" gerektiğini söylemişti.


Dünya genelinde rafineriler, ABD mali sistemine erişimlerini kaybetmek istemedikleri için İran'dan petrol alımlarını azaltma baskısını hissediyor.

 

Tanker izleme ve nakliye verilerine göre, Türkiye, Ağustos ayında İran'dan günde 97 bin varil, Eylül ayında ise günde 133 bin varil petrol ithal etti. Bu oran Nisan'da günde 240 bin varil düzeyindeydi. 

 

Türkiye Ekim ayının ilk iki haftasında, üç adet 1 milyon varillik kargo ile İran petrolü satın aldı.

İran geçen yıl 11.5 milyon ton ile Türkiye'nin 26 milyon tona yaklaşan toplam petrol alımlarından en fazla paya sahip ülke oldu. İran'ı, Irak ve Rusya izledi. (Kaynak:DW)