DERSİM - Dünyaya ihraç edilen tuz üretimi kuraklık nedeniyle azaldı
Dersim (Rudaw) – Dersim'in Pülümür ilçesinde 400 yıldan beri geleneksel yöntemlerle tuz üreten Göneli Tuzlasında kuraklık nedeniyle üretim düştü.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, tarım ve hayvancılığın yanı sıra kaynak tuzu sektörünü de olumsuz etkiledi.
Dersim'de üretilen ve Türkiye'nin en kaliteli ürünü olarak bilinen ve dünyaya ihraç edilen tuzda üretim, kuraklık nedeniyle %50 oranında düştü.
Pülümür ilçesinde doğal yeraltı kaynak tuzu üretimi yapan 3 tuzla bulunuyor. Türkiye'nin en kaliteli doğal yeraltı kaynak tuzlarının üretildiği tuzlalardaki üretim, kaynak sularının çekilmesi nedeniyle önceki yıllara oranla yüzde 50 düştü.
Bu tuzlalardan biri de 2 bin rakımda bulunan Göneli tuzlası.
2004 yılından bu yana faaliyette olan tuzlada mevsimine göre yıllık 250 ile 300 ton civarında üretilen kaynak tuzu, bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile yarı yarıya düştü.
Tuzlada daha önceki yıllarda tam kapasite üretim yapan ve 6 kişinin çalıştığı tuzlada kuraklık nedeniyle iki kişi çalışıyor.
Uzun yıllardan beri Göneli Tuzlasında çalışan Ali Rıza Şen, "400 yıldan beri bu tuzla çalışıyor. Eskiden köyler doluydu, biz katırlarla buraya gelirdik ve tuz almak için beklerdik dedelerimiz iyi bilir. 68 göl vardı ve 400 ton tuz çıkıyordu. Ancak bu yıl yağmur yağmadığı için 50 tın tuz çıktı. Eskiden 6-7 insan çalışıyordu ve evine ekmek götürüyordu. Burası kirasını kurtarmıyor, bu sene faaliyetteki göl sayısı kuraklıktan ötürü azaldı. Bu tuz çok güzel katkı maddesi yok ve sağlıklı bu yıl durumumuz kuraklıktan ötürü kötü" dedi.
Kuraklık nedeniyle üretimde sorun yaşadıklarını ifade eden Erdal Ozan, "Burada çalışıyorum, bu yıl yağmur yok, kar yok her taraf kurudu. Bu yıl bazen çalışıyoruz bazen çalışmıyoruz. 6 kişi çalışıyordu ama şimdi 2 adam çalışıyoruz. Diğer insanlarda boş geziyor bu yıl zarardayız" diye konuştu.