AK Parti Vekili Kartal: Kapıköy Sınır Kapısı açıklamamız saptırıldı

19-02-2021
Rûdaw
Etiketler Kapıköy Sınır Kapısı AK Parti İrfan Kartal Açıklama Van Rojhılat İran
A+ A-

Haber Merkezi - AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, Kapıköy Sınır Kapısı’yla ilgili yapmış oldukları açıklamaya değinerek, “Açıklamanın yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesi ve konunun saptırılarak farklı servis edilmesi bizleri derinden üzmüştür” dedi.

Van’da esnaf ve işverenler, uzun bir süredir İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle yaşadığı zor durumu dile getiriyor. Vanlılar, kent için “can damarı” olan kapının açılmasını istiyor.

Van’ın Saray ilçesinden Rojhılat’ın (İran) Xoy kentine açılan Kapıköy Sınır Kapısı yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle Mart 2020’de ulaşıma kapatıldı. Haziran 2020’den sonra Türkiye’nin diğer tüm gümrük kapılarına uygulanan tedbirli geçişler, Kapıköy’ün yanı sıra İran’a açılan diğer sınır kapıları için de geçerli olmadı.

İrfan Kartal, 15 Şubat tarihinde yapmış olduğu basın açıklamasında, Kapıköy Sınır Kapısı’nın şu an için açılmasının toplum ve halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini belirtmişti.

Gelen eleştirilerin üzerine yeni bir açıklama yapan Kartal,  15 Şubat’taki açıklamasını hatırlatarak, “Bu açıklamamızı geçen hafta yaptığımız ziyarette Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ile yaptığımız görüşmeler ve İran Sağlık Bakanı Said Nemeki’nin yaptığı yeni mutasyon virüsün İran geneline yayıldığı yönünde son açıklamaları neticesinde kamuoyu ile paylaştık. Ancak yapmış olduğumuz açıklamanın yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesi ve konunun saptırılarak farklı servis edilmesi bizleri derinden üzmüştür. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Bakanlarımız ve toplumumuzun her bir bireyi ile birlikte bu süreci en az hasarla atlatmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Necdet Takva: Salgın sadece karadan geçişlerde mi bulaşıyor

Rojhılat ile 285 kilometre sınırı bulunan ve Serhat bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Van’da esnaf ve işletmecilerin çoğu turizm ve ticaretten gelir sağlıyor. Dolayısıyla kapının kapalı olması, geliri başta turizm olmak üzere diğer sektörlere bağlı işletmelerde çalışan binlerce kişiyi etkiliyor.

Rûdaw’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sınır kapısının bölge için ekonomik anlamda büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yaklaşık bir yıldır İran’dan bölgeye turistlerin gelmediğini ve bunun Van’a verdiği ekonomik zararın ise yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu belirten Takva, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın Türkiye'nin batısındaki kapılar gibi kontrollü bir şekilde geçişlere açılmasını istediklerini dile getirdi.

Necdet Takva, “Şimdi vatandaşlar haklı olarak şunu diyor; her gün Tahran’dan, Tebriz’den 15 uçakla yolcular İstanbul’a, Ankara ve Antalya’ya geliyor. Yani salgın sadece karadan geçişlerde mi bulaşıyor, hava yolu ile gelenler bulaştırmıyor mu?” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli