Erbil (Rûdaw) –Kürdistan Bölgesi’ndeki çiftçiler Kürdistan pirinç üretiminin yaşana kuraklık nedeniyle üretiminin azalmasından şikayetçi. Irak Parlamentosu Perşembe günü gıda güvenliği konusunda özel bir oturumn düzenlemesi bekleniyor.
Ukrayna-Rusya savaşı sonrası dünya genelinde gıda krizi bir çok ülkenin gıda güvenliği konusunda tedbir almaya götürdü. Irak Parlamentosu da yarın(Perşembe) gıda güvenliği gündemiyle toplanıyor. Oturumun diğer bir gündemi ise İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi olması bekleniyor.
Rûdaw’ın Ekonomi bülteninde Irak Parlamentosu’nun gıda güvenliği toplantısı ve pirinç üreticilerinin sorunlarını mercek altına aldı.
Irak 2022 tarım planına göre; 11 bin dönüm tarım arazisinde pirinç ekilmesi planlanıyor. Geçtiğimiz yıl pirinç ekimi 400 bin dönüm arazi üzerine yapılmıştı.
Rûdaw’ın Soran ilçesi muhabiri Bahtiyar Qadir, çiftçilerin sorunlarına ilişkin hazırladığı rapora göre; bu yıl Kürdistan Bölgesi’nde 25 bin dönüm pirinç ekilmesi ve 80 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıla oranla pirinç üretimindeki düşüş nedeniyle pazarda yerli pirinç fiyatının yüzde 12 ila yüzde 30 arasında artması bekleniyor.
Rûdaw’a konuşan pirinç üreticisi Hedi Surçi, son yıllarda yaşanan kuraklık ve su kaynakların azalması nedeniyle Kürt pirinci olarak isimlendirilen yerli pirinç üretiminde üreticilerin büyük zarar gördüğünü, “Geçmişte Süleymaniye ve çevre ilçelerinde Kürt pirincine talep yüksekti. Şimdi Erbil’de de talep yükseldi. Kürdistan Bölgesi halkı yerli pirinci tercih ediyor” dedi.
Hedi Surçi son iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilerin talebi karşılamaması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda bir tenek pirincin 15 bin dinardan (10 dolar) satılırken bu yıl 50 binden (30 dolar) dinardan satıldığını söyledi.
Surçi Kürt pirincinin Kürdistan ve Irak dışında yurt dışına da ihraç ettiklerini kaydetti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın