Kürdistan Bölgesi gümrük kapılarında kritik karar

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi gümrük kapılarında gümrük vergileri ve harçları dolardan dinara çevrildi.

Kürdistan Bölgesi Genel Gümrük Müdürlüğü kararın tüm gümrük kapılarına gönderildiğini ve uygulanmaya başlandığını açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Hükumetinin pazartesi günü duyurduğu, 20 Eylül 2023 tarihli 227 sayılı Bakanlar Kurulu kararnamesinde " Maliye ve Ekonomi Bakanının teklifi üzerine sınır geçişlerinde ve gümrük noktalarında resmi gümrük vergileri ve harçlarının yalnızca Irak dinarıyla yapılması kararlaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Kararnamede ayrıca "Bu karara tüm bakanlıklar ve ilgili taraflar bağlı olacaktır. Sınır kapılarında ve gümrük noktalarında ihlal yapılması durumunda ihlalde bulunan kişi cezalandırılacaktır” denildi.  

Karar hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Gümrükler Genel Müdürü Samal Abdulrahman, Irak’ta kullanılan para biriminin kademeli olarak dinara çevrilmesi gerektiğini belirterek, “Irak'ın para birimi dinar olduğu için işlemlerin adım adım dinara çevrilmesi gerekiyor. Doları tüm kapılarda dinara çevirdik ki bu da Irak Merkez Bankasının belirlediği 100 doların 132 bin dinar olarak işlem görmesi anlamına geliyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve İran ile arasındaki İbrahim Halil/Habur, Perwezxan, Hacı Omeran ve Başmax sınır kapılarında dinar uygulanmasına adım adım geçileceğini belirten Abdulrahman, "Bazı kapılarda detay gerektirdiğinden henüz bu sisteme geçilemedi. Bu sistemi adım adım değiştirmemiz gerekiyor. Ancak karar tüm kapılara iletildi ve uygulama aşamasındayız” ifadelerini kullandı.

Samal Abdulrahman'ın aktardığına göre söz konusu karar Irak merkezi hükumeti tarafından alındı Kürdistan Bölgesi de kararı uyguladı.