HAKKARİ – Halk Esendere Sınır Kapısının açılmasından memnun

Hakkari (Rûdaw) – Yaklaşık iki yıldır kapalı olan Esendere-Sêro sınır kapıları karşılıklı gidiş gelişlere açıldı. Bölgede yaşayan vatandaşlar kapıların açılması ile akraba ziyaretlerine başladı.  

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere (Bajêrgeh) beldesinden Rojhılat’ın Urmiye kentine bağlı Sêro kasabasına açılan sınır kapısı, koronavirüs tedbirleri nedeniyle yaklaşık 2 yıl boyunca kapalı kaldı.

Ticaret dışında bölgede insanların karşılıklı akraba ziyareti için yoğun şekilde kullandığı kapının açılması ile Esendere’de yeniden hareketlilik yaşanmaya başladı.

Urmiye’ye gitmek için kapıya gelen Mustafa Camiye, “Şemdinli’den geliyorum, Urmiye, Mirgever’e gideceğim. İki yıldır kapı kapalıydı, koronavirüs salgını vardı. Şimdi ise gidip gelebiliyoruz, kapılar açıldı diye mutlu olduk” dedi.

Türkiye ile İran arasında dört sınır kapısı bulunuyor. Iğdır’daki Boralan, Ağrı’da Gürbulak, Van’da Kapıköy ve Hakkâri’deki Esendere Sınır Kapısı.

Koronavirüs salgınından önce Esendere-Sêro Sınır Kapısı’ndan yılda ortalama 14 bin tır ve kamyon, 39 bin araç geçiş yapıyordu. Ayrıca yılda ortalama 724 bin kişi seferleri için bu kapıyı kullanıyordu.

Karşı tarafa geçmek için kapıya gelen Hüseyin Taşçı da, “Esendere Sınır Kapısı açıldığı için mutluyuz. İki yıldır gidiş geliş olmuyordu. Şimdi akrabalarımızı ziyaret edebileceğiz” dedi.

Hakkari, Şemdinli, Yüksekova, Derecik, Çukurca ve Van’ın birkaç ilçesinde yaşayan halk İran’a gidip gelmek için Esendere sınır kapısını kullanıyor. Aynı şekilde pek çok İranlı turist, Van’a geçmek için bu sınır kapısını kullanıyor.

Urmiye’den gelen Sadreddin Zaherpuor da, “İki yıl aradan sonra şimdi gidip gelebiliyoruz. Artık kapılar açıldı, korona testi olup geldik. Kapı açıldığı için çok mutluyuz” diye konuştu.

Esendere Sınır Kapısı Yüksekova'ya 40 km uzaklıkta bulunuyor. Urmiye ile olan ulaşımı kolaylaştıran kapı, bölge halkı için ticaret kapısı konumunda.