TÜRKİYE – İnşaat malzemelerine yapılan zam emlak sektörünü de vurdu

İstanbul (Rûdaw) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yıl Ağustos ayında konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 17 azaldı. Ekonomistler, konut fiyatlarındaki artış nedeniyle artık asgari ücrete tabi olan vatandaşların ev sahibi olmasının hayal olduğunu söylüyor.

Türkiye’de yüksek döviz kuru sebebiyle yükselen inşaat maliyetleri, konut stokunun azalması ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle ciddi bir konut sıkıntısı yaşanıyor.

TÜİK vrilerine göre, Türkiye genelinde ağustosta 141 bin 400 konut satışı gerçekleştirildi. Ağustosta satılan konut sayısı temmuza göre yüzde 31,19 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17 azalış gösterdi.

İstanbul Gayrimenkul Şirketi Müdürü Ahmet Büyükduman, “Demirin, çimentonun da toplam inşaat sektöründeki payı yüzde 10’ları geçmeyecek düzeyde. Yüksek enflasyon asgari ücrete tabi olan veya dar gelirli, sabit gelirli vatandaşların satın alma gücünü ciddi biçimde erozyona uğratıyor. Şunu biliyoruz ki enflasyon aslında toplum içinde gizli bir vergidir” dedi.

Emlakçılar da pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle konut fiyatlarının son iki yılda ikiye katlandığını ve bunun da ev satış ve kiralama oranlarını etkilediğini söylüyor.

Emlakçı Ayçın Külter, “İnşaat malzemelerinin pahalılanması yada inşaatların durması, demir ve çimentoya zam gelmesi, biliyorsunuz bunlar hep dolar euro bazı üzerinden alınan şeyler, bu da doğal olarak işlerimizi etkiliyor” dedi.

Ağustos 2021'de yabancılara satılan konut sayısın ise yüzde 50,7 arttı. Uzmanlar bunu Türk parasının ABD doları ve euro karşısında değer kaybetmesine bağlıyor.