Akre'nin meşhur 'Kürt pirinci' Avrupa yolunda

16-06-2023
'Kürt pirinci' Avrupa yolunda
'Kürt pirinci' Avrupa yolunda
Etiketler Kürt pirinci İhracat Yerli üretim Kürdistan Bölgesi Akre pirinci
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Akre’de üretimi yapılan meşhur Kürt Pirincinin yurt dışına ihracatı başladı. Tarım ve Su Bakanlığı yetkilileri ise, Kürdistan Bölgesi’ndeki yerli üretimi ve ihracatını artırmak için özel çaba gösterdiklerini belirtiyor.  

Duhok’un Akre ilçesinde ekimi yapılan Kürt Pirinci, çeşidine göre ayrıştırılarak birer ve dörder kiloluk paketler halinde yurt dışına ihraç için hazır hale getiriliyor.

İş insanı Araz Hamid, 2 yıl içerisinde markalarının Akre’de üretimini yaptıkları 70 ton tutarında tahin, sumak ve pirinci yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Araz Hamid “Almanya, İsveç ve Finlandiya ülkelerine 6 kez ürünlerimizi ihraç ettik. Yakın zamanda diğer ülkelere de ihracata başlayacağız.  En son deneme amaçlı yöremizde yetişen yarpuz / pung bitkisini ihraç ettik” dedi.

Bereketli topraklara sahip olan Kürdistan Bölgesi’nden bugüne kadar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, yurt dışına pirinç, tahin, sumak, nar, turşu ve yarpuz ihraç ediliyor.

İşinsanı Serdar Abdulrahman ise 25 ton yerli üretim turşunun Almanya’nın Hannover kentine ihraç ettiklerini belirterek, “İhraç ettiğimiz ürünler arasında kendi imalatımız olan salatalık ve acur turşularının yanı sıra salamura zeytin yer alıyor” dedi.

Öte yandan şuna kadar Duhok’un Zaho ilçesi ile Halepçe kentinden 2 bin 500 ton nar, Kürdistan Bölgesi hükümeti aracılığı ile Arap ülkelerine ihraç edildi.

En son Norveç’e Kürdistan Bölgesi’nden aralarında pirinç, tahin ve yarpuzun yer aldığı 22 ton yerli gıda ihraç edildi.

Tarım ve Su işleri Bakanlığı Sözcüsü Hiwa Ali, “Üreticilere, çiftçilere ve ticari projesi olan insanlarımıza ürünlerini yurtdışına ihraç edebilmeleri için ilişki sağlıyoruz. Bu çerçevede bakanlığımızda bir mekanizma geliştirdik,  dış ülkeler ile bu konuda anlaşmalar sağladık. Bu konuda proje sahibi olan insanlarımızı destekleyeceğiz. Yerli üretim ile ihracatın arttırılmasını teşvik etmek için özel çaba gösteriyoruz” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli