Tavuk fiyatı ikiye katladı

16-05-2018
Rûdaw
Etiketler Süleymaniye Tavuk Çiftliği
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) -Süleymaniye’de son bir ayda canlı tavuk fiyatlarının ikiye katladığı bildirildi.

 

Canlı tavuk satan Haydar Abdullah adlı esnaf, son dört günde çiftliklerde canlı tavuk fiyatlarının yükseldiğini belirterek, “Tavukları pahallı aldığımız için fiyatına satıyoruz. Kira ve diğer masrafları çıkartamıyoruz. Zarr ediyoruz” dedi.

 

Hemelaw Kerim adlı vatandaş, “Canlı tavuk giyatlarının yükselmesi doğrudan halkı etkiliyor. Halk cebine bakıyor. Bu fiyatlarla canlı tavuğu alamayan birçok insan var” diye konuştu.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki tavuk çiftlikleri Irak’ın ortası ve güneyindeki iller canlı tavuk gönderiyordu.

 

Canlı tavuk fiyatlarının düşümesinden dolayı Süleymaniye’deki tavuk çiftliklerinin 34 milyar dinar (27 milyon 869 bin dolar) zarar ettiği ifade edildi. Çiftliklerin yüzde 30’unun sahipları üretimi durdurdu.

 

3 ayrı tavuk çiftliğinin sahibi olan Nazım Abdullah, 3 ayda 125 milyon dinar (yaklaşık 102 bin dolar) zarar ettiğini söyledi.

 

Çok sayıda çiftlik sahibinin zarara uğradığını dile getiren Nazım Abdullah, “Bunun nedenleri var; yem fiyatı ton başına 100 arttı. Bu artışla bir civcivin fiyatı 40 cent arttıyor” dedi.

 

Süleymaniye Tavuk Çiftçileri Birliği Üyesi Bahaddin Abdullah ise, şu değerlendirmede bulundu:

 

“Daha önce çiftliklerde canlı tavuğun kilosunun bin 600 dinardan (yaklaşık 1.3 dolar) satıldı. Çiftlik sahipleri her kiloda 500 dinar zarar etti. Tavuğun kilosu 2 bin dinardan satıldığında bile çiftçilik sahipleri zarar etti. Bu yüzden sektör geriledi ve şimdi piyasada canlı tavuk azaldı. Çiftliklerin sahibi bir veya iki kere büyük zararı kaldırabilir üçüncüsünde altında kalkamazlar”

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli