Aşırı yağış ve tedbirsizlik Kürt illerinde tarımı vurdu

Diyarbakır (Rûdaw) – Bu yıl aşırı yağışlar ve tedbirsizlik nedeniyle Kürt illerinde tarım sektörü büyük zararlar gördü. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü yağışların Mayıs ayına kadar devam edececeği uyarısında bulundu.

 

Türkiye Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Kürt illerinde geçtiğimiz 6 ayda içerisinde gerçekleşen yağış miktarı, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Yağışlar nedeniyle uyarıda bulunan tarım uzmanları, tedbir alınmaması durumunda tarım sektörünün büyük zararlar göreceğini belirtti.

 

Rûdaw'a konuşan Tarım Mühendisi Dr. Bülent Tunçgöz, "Fazla suyun tarıma verdiği zararın birkaç sebebi var. Birincisi, fazla su azotu topraktan çekip alıyor, azot ziraatın ruhudur, azotsuz üretim olmaz. İkinci sebep de bazı hastalıkların su yoluyla yayılmasıdır" dedi.

 

Fazla yağış sebebiyle Kürt illerindeki 7 barajın doluluk oranı yüzde 91'e ulaştı.  Devlet Su İşleri Kurumu (DSİ), Dicle, Kralkızı, Göksu, Halilan, Gözegöl ve Devegeçidi barajlarında sularının tehlike oluşturmasını önlemek için kapakları açarak suları tahliye ediyor.

 

Geçen yıl kuraklıktan şikayet eden çiftçiler, verim elde edebilmek için bu yılın yağışlı geçmesini umuyordu. Ancak yağış oranının beklenenden daha fazla olması buğday ve arpa gibi tahılgiller üzerinde büyük tehdit oluşturuyor.

 

Uzmanlara göre bu yıl gerçekleşen aşırı yağışlar tarıma geçtiğimiz yılki kuraklıktan daha büyük zararlar verecek.

 

Tarım Mühendisi Ferzende Göktimur, "Fazla su buğday mantarı yaydı. Gövde mantarı şimdiden buğdayın yüzde 50 ile yüzde 60'ına zarar verdi. Buğdayın üst kısımları yeşil ancak altı kurumuş durumda. Öyle inanıyorum ki hasat zamanında bu hastalığın yüzde 100 zarar verdiği görülecek" diye konuştu.

 

Diyarbakır Ziraat Odası'nın verilerine göre her yıl 571 bin hektarlık alanda tarımcılık yapılıyor.