Emekli maaşlarına zamda sona gelindi: Masada ne var?

13 saat önce
Etiketler Emekli Maaşı AK Parti Enflasyon SGK Bağ-kur
A+ A-

Haber Merkezi - Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı maaş zammı da belli oldu. AK Parti hazırladığı maaş zammını bu akşam Erdoğan’a sunacak.

En düşük emekli maaşlarına yönelik zam çalışmasında sona gelindi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının bu akşam belli olacağını vurgulayarak, "Bu akşam itibarıyla Cumhurbaşkanımıza sunacağız, yarın Meclis Başkanlığı'na bunu vereceğiz. Bu akşam netleşecek. Şu an rakam söylemem doğru olmaz. Alternatifler var onlara bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a sunulacak

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konuya ilişkin olarak en düşük emekli maaşına yönelik yapılacak olan zammı bu akşam Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını belirtti.

Güler sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Bütçe imkanları nedir, bunun belirlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili analizleri topladık, bu akşam itibarıyla Cumhurbaşkanımıza sunacağız, yarın Meclis Başkanlığı'na bunun vereceğiz. Bu akşam netleşecek. Şu an rakam söylemem doğru olmaz. Alternatifler var onlara bakıyoruz."

Milyonlarca emekliyi etkileyecek olan zamla birlikte en düşük emekli aylığının 12-13 bin lira seviyelerine çıkması bekleniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile AK Parti’nin ekonomi kurmayları geçtiğimiz hafta içerisinde bir araya gelirken konu hakkında detaylı bir çalışma yürüttü.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Türkiye Gazetesi'nde yer alan açıklamalarda doğrultusunda çalışmanın bu hafta yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması beklenen teklifi ile birlikte kabine toplantısının yapılması ile birlikte yeni rakamlarda açıklanmış olacak. Yeni hafta içerisinde meclise sunulacak olan teklif aynı hafta meclis görüşmeleri ile netlik kazanacak.

Refah payı arttırılacak mı?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Emekliye zam düzenlemesi doğrultusunda geçtiğimiz hafta gelen bir soruya henüz çalışmaların tamamlanmadığı yönünde açıklama yaptı. Güler, etki analizine ilişkin rapor çıkmazken hafta başında durumun netleşeceğini işaret etti. Emekli maaşlarına zam yapılmasının yanı sıra refah payı beklentisi sürdürülürken bu duruma karşılık kabine toplantısına son açıklamaları ile birlikte durum netleşecek.

Emekli aylıkları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de emekli maaşlarını belirleyen en önemli parametre kişilerin çalışırken SGK'ya bildirilen prime esas kazançları. İlk işe giriş tarihinden son tarihe kadar tüm kazançlar hesaba katılarak emekli aylığı belirleniyor.

Emekli aylıkları için üç ayrı hesap yapılıyor. 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası için ayrı ayrı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor.

Son dönemde aylık bağlama oranları düşse de enflasyon ve büyüme hızı da aylıklara ekleniyor. Bu üç dönem için yapılan üç ayrı hesap toplanarak emekli aylığı belirleniyor. Çalışma hayatı boyunca asgari ücretten kazancı olan ya da yüksek maaş almasına rağmen SGK'ya asgari ücretten bildirilenlerin maaşları düşük oluyor.

Yine 3600 günden kısmi emekli olanların ya da 1800 günle malulen 4400 günle engelli olarak emekli olanların da aylıkları düşük oluyor. Memur emeklilerinde ise ek gösterge kademe derece gibi memurluk sırasındaki parametrelere göre emekli aylığı belirleniyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli