Piyasalarda Trump etkisi: Hisseler yükselişte

Haber Merkezi - Yatırımcılar, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın seçim mitinginde suikast girişimine uğraması sonrası Beyaz Saray'ı geri kazanma ihtimalinin arttığını ve Trump'ın zaferine yönelik bahislerin önümüzdeki hafta yükseleceğini söyledi.

Başkanlık seçimlerini altüst edebilir

Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan'a 1981'de düzenlenen suikast girişiminden bu yana bir ABD başkanının ya da büyük parti adayı ilk kez vuruldu ve Cumhuriyetçi Trump ile Demokrat Başkan Joe Biden arasında 5 Kasım'da yapılacak ve kamuoyu yoklamalarında başa baş giden rövanş maçını altüst edebilir.

Trump ezici bir farkla kazanacak, piyasadaki belirsizlik azalacak

Vantage Point Asset Management'ın baş yatırım yetkilisi Nick Ferres "Hatırladığım kadarıyla Reagan suikast girişiminden sonra anketlerde 22 puan yükselmişti. Seçim büyük olasılıkla ezici bir farkla sonuçlanacak. Bu da muhtemelen belirsizliği azaltacaktır" diyor 

Dünya liderleri ve ABD'li siyasetçiler silahlı saldırıyı kınarken, Tesla dahil bazı sektör yöneticileri de Trump'ı desteklediklerini açıkladı.

CNN'deki münazara kırılma noktası olmuştu

İki hafta önceki başkanlık münazarasında Trump'a karşı sergilediği sarsıcı performanstan bu yana Biden, bağışçıları, destekçileri ve Demokrat dostları tarafından Trump'ı yenebileceğine ve görevinin gereklerini yerine getirebileceğine dair artan şüphelerle karşı karşıya kaldı.

Reuters/Ipsos anketlerine göre, Biden'ın Beyaz Saray'ı enflasyonun yavaşladığı ve işsizliğin düşük olduğu sağlam bir ekonomiden faydalanmaya çalışsa da, ABD seçmenleri için göç ve ekonomi ana konular oldu ve ekonomi için Trump'ı daha iyi bir aday olarak görüyor.

Piyasa analistleri Trump yönetiminde daha şahin bir ticaret politikası, daha az düzenleme ve daha gevşek iklim değişikliği düzenlemeleri bekliyor.

Yatırımcılar ayrıca gelecek yıl sona erecek olan kurumsal ve kişisel vergi indirimlerinin uzatılmasını bekleyerek Trump döneminde bütçe açıklarının artacağına dair endişeleri körüklüyor.

Trump Şubat ayında verdiği bir röportajda, ikinci dört yıllık görev süresi 2026'da dolacak olan Fed Başkanı Jerome Powell'ı yeniden atamayacağını söylemişti.

Trump'ın tahvillere etkisi

Uzun vadeli Hazine getirileri, ikinci bir Trump yönetimi ihtimaliyle birlikte yükseldi. Hala tersine dönmüş olan Hazine eğrisindeki hareketlerin başlıca nedeni Fed'in bu döngüdeki ilk faiz indirimine ilişkin değişen beklentiler olsa da, 2 yıllık ve 30 yıllık tahviller arasındaki fark, Biden-Trump tartışması sırasındaki negatif 30 baz puandan negatif 6 baz puana kadar geriledi. Daha yakından izlenen iki ve 10 yıllık Hazine tahvilleri arasındaki fark ise eksi 27 baz puanda, yani üç hafta önceki seviyelerin yarısında.

Trump her zaman daha 'piyasa yanlısı' oldu. İleriye dönük kilit mesele, maliye politikasının sorumsuzca gevşek kalıp kalmayacağı ve bunun (yenilenen) enflasyon ve faiz oranlarının gelecekteki patikası için ne gibi sonuçlar doğurabileceği.

Hisseler yükselişte

Hisse senedi fiyatları yükseliyor. S&P 500 ve Dow Jones Industrial Average endeksleri Cuma günü rekor seviyelere ulaştı ve S&P 500 bu yıl yüzde 18 artış gösterdi.

Goldman Sachs analistleri yayınladıkları raporlarında "Son 20 yıldaki beş başkanlık seçiminde, CEO güveni, tüketici duyarlılığı ve özellikle küçük işletmelerin iyimserliği, Cumhuriyetçilerin zaferlerine karşılık olarak Demokratların zaferlerinden daha olumlu bir şekilde değişti" diye yazdı ve şöyle devam etti:

"Trump'ın zaferi önemli politika değişiklikleri olmasa bile bazı şirketlerin kazanç görünümlerini iyileştirebilir"

Bitcoin yükseldi

Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, eski ABD Başkanı Donald Trump'a suikast girişiminin ardından başkanlık yarışını kazanma ihtimalinin arttığına yönelik beklentiler nedeniyle 62 bin doların üzerine çıktı.

Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri 24 saatte yüzde 4,1 artarak 2 trilyon 300 milyar dolara yükseldi.

Kaynak: Gazete Oksijen