Bölgedeki ihracatçılardan Duhok’a ziyaret: Ticareti büyütmek istiyoruz

Duhok (Rûdaw) – Duhok Ticaret Odası’nı ziyaret eden Celal Kadooğlu başkanlığındaki iş insanları heyeti, Kürdistan Bölgesi ve Irak’la ticareti artırmak istediklerini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve yönetim kurulu üyeleri Mardin ve Şırnak ziyaretlerinin ardından bugün de Duhok’a gelerek Ticaret Odası Başkanı Şükrü Cemal ile görüştü.

Rûdaw’a konuşan Cemil, iki taraf arasında atılan adımların yatırımcılara ve iş insanlarına zemin sunduğunu belirterek, “Bu da ticari alışverişin daha iyi hale getirilmesine yol açıyor. Bununla birlikte Türkiye’deki büyük şirketlerin bazıları ile de anlaşmalar var, bu şirketlerin bayilikleri Duhok’ta bulunuyor ve bunlar tüm Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın temsilciliğin yapıyor” dedi.

Duhok Ticaret Odası verilerine göre Türkiye’den 97 şirket kentte değişik fabrika ve işletmeler açmış durumda. Bu fabrikaların büyük kısmı ise gıda ürünleri üretiyor.

Celal Kadooğlu da, “Ticaretimizi ve işlerimizi büyütmek istiyoruz. Bundan böyle buraya hiç gelmemiş iş insanlarımızın da gelip burada yatırım yapacağını umuyoruz. Burada her şey tamam, güvenlik var, altyapı var, kardeşlik var” diye konuştu.

Duhok’ta fabrika kurarak üretim yapan şirketlerden biri de Altunsa firması. Duhok’ta yağ ve kuru gıda ambalajı yapan fabrikada yaklaşık 500 Duhoklu genç çalışıyor.

Altunsa Duhok Temsilcisi Waad Mahmud, “2023 yılından beri üretime başladık ve tüm gıda ürünlerini Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın tamamına gönderiyoruz. Yaklaşık 100 farklı kalemde ürünlerimiz var. Ürünü getirmekten tutun doldurma ve paketlemeye kadar bütün işleri kendi elemanlarımızla yapıyoruz” dedi.

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki yıllık ticaret hacmi 12 milyar doları buluyor. Taraflar bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyor.