Hububat ihracatçıları Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ticari hacmin arttırılmasını istiyor
Haber Merkezi – Bölgedeki ihracatçılar Kürdistan Bölgesi ve Irak’a dönük ürün ihracatını arttırmak amacıyla kolları sıvadı.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 3 günlük Mardin, Şırnak ve Kürdistan Bölgesi ile Irak programı kapsamında ziyaretlerde bulundu.
Program kapsamında Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yönetim kurulu toplantısı Mardin’de gerçekleştirildi.
Celal Kadooğlu Başkanlığındaki toplantıda, Ocak-Nisan dönemindeki ihracat rakamları masaya yatırıldı ve ürün bazında değerlendirmeler yapıldı.
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun ile bir araya gelen Celal Kadooğlu, ihracatının genel durumu hakkında açıklamalarda bulundu ve Irak pazarının bölge için önemine dikkat çekti.
“Rekabette zorlanıyoruz”
Toplantıda söz alarak konuşan Mardin iş dünyasının temsilcileri özellikle Irak pazarında yaşanan sorunlara dikkat çekildi Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan, Mardin ihracatının büyük ölçüde Irak pazarına bağlı olduğunu belirterek, yaşanan sorunlardan dolayı alternatif Pazar arayışlarına girdiklerini ifade etti. OSB Başkanı Duyan, “Irak pazarı daralıyor. Bizim en fazla ihraç ettiğimiz ürünler un, makarna ve bulgurdur. Alternatif pazarlar arıyoruz ancak nakliye ücretlerinin yüksek olmasından dolayı rekabet etmekte zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Irak pazarındaki sorunlar en çok sektörümüzü etkiliyor”
Mardin iş dünyasının temsilcilerinin konuşmalarının ardından Celal Kadooğlu Irak pazarında yaşanan sorunların en fazla Mardin’i ve hububat sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, “Başta Mardin olmak üzere bölgemiz ihracatı büyük ölçüde Irak’a bağlı. Irak pazarında yaşanan sıkıntıların çözümü için büyük gayret gösteriyoruz” dedi.
"Kalkınma Yolu Projesinin bölge iş dünyasında büyük bir heyecan yarattı"
Güneydoğulu ihracatçıların Cizre ve Silopi'deki ziyaretleri sırasında, bölgenin istihdam artırıcı yatırımlara ihtiyaç duyduğu vurgulanırken, Kalkınma Yolu Projesinin bölge iş dünyasında büyük bir heyecan oluşturduğu dile getirildi.
Türkiye'yi Basra Körfezine bağlayacak yeni İpek Yolu olarak değerlendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile bölgenin cazibe merkezi olacağı ifade edildi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu çalışmaları hakkında Cizre Kaymakamı Nazlı Demir’e na bilgi vererek "Cizre, gerek tarihi geçmişi, gerekse de sahip olduğu ekonomik potansiyeli ile ülkemizin ve bölgemizin önemli bir ilçesi. İlçemizde son yıllarda çok büyük bir değişim ve gelişim gözleniyor. Bu memnuniyet verici gelişimin devam etmesi için bizler de elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
"Habur Sınır Kapısında yaşanan sorunlar ekonomiyi etkiliyor"
Silopi Kaymakamı Cihat Koç ile görüşen Kadooğlu Mardin ve Kürdistan Bölgesi ile Irak programı ile ilgili bilgi verdi.
Geçmişte Habur Sınır Kapısında yaşanan sorunların önemli bölümünün çözüme kavuşturulduğunu belirten Başkan Kadooğlu, "Habur bölgemiz ekonomisi için çok önemli. Adeta can damarı. Habur Sınır Kapısında yaşanan sorunlar da ekonomiyi doğrudan etkiliyor. Habur Sınır Kapısındaki sorunların çözümünde büyük katkısını gördüğümüz Kaymakamımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Başkan Kadooğlu ve Yönetim Kurulu Cizreli iş insanları ile buluştu
Birlik üyeleri daha sonra Cizre Sanayi ve Ticaret Odası'nı da ziyaret etti.