Dersim'de sürü sahipleri koronavirüs nedeniyle zor durumda

15-04-2020
Ali Haydar Gözlü
Dersim - Foto: Ali Haydar Gözlü
Dersim - Foto: Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Koronavirüsü Hayvancılık
A+ A-

Dersim (Rudaw) – Dersim'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle sürü sahipleri zor günler geçiriyor.

Dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanı hayattan koparan korona virüs salgını nedeniyle birçok sektör üretim alanında sorunlar yaşıyor.

Nüfusunun büyük bölümünün hayvancılık ve tarım ile geçindiği Dersim'de küçük baş hayvancılık yapan köylüler, koronavirisü sonrası hayvan alımında yaşanan düşüş ve fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle büyük sorunla karşı karşıya kalmış durumda.

Rûdaw’a konuşan Semra Erdoğan, "Koronavirüsü sonrası durumumuz çok kötü olmaya başladı. Elimizdeki hayvanların fiyatı yükseldi, kimse alım yapmadığı için hayvanları satamıyoruz.Hayvanların bakımını yapamadığımız için bir çoğu hastalandı. Hastalıktan dolayı kimse gelip hayvan satın almıyor. Hastalık nedeniyle rahat hareket edemiyoruz. İl dışından verdiğimiz siparişler valilik iznine tabi olduğu için rahat bir şekilde getiremiyoruz. Durumumuz kötü devlet bize yardım etsin" dedi.

Küpe ve aşılama işlemlerinde yaşanan aksamalar nedeniyle üreticiler kayıtsız ve aşısız hayvan almakta tereddüt yaşıyor.

Uğur Erdoğan, "Şuan en büyük problemimiz koronavirüsü, kimse hayvan almaya gelmiyor. Kredi borcumuz var ödeyemiyoruz bu yüzden mağdur olduk. Devlet bize yardım etmedi henüz, hayvanlar elimizde kaldı. Koronavirüsü bizi çok etkiledi" diye konuştu.

Koronavirüsü hastalığının yaygınlaşması ile birlikte hayvancılığın zor duruma girdiğini belirten üreticiler, devletin üreticilere bu zor günlerde sahip çıkmasını istiyor.

Fatma Gündoğdu,"Suyumuz yok, elektriğimiz yok. Koronavirüsü var, sıkıntılarımız çok büyük, devlet bize yardım etsin. Biz de vatandaşız" dedi.

Besicilerden Zeki Gündoğdu da,"Bu meslek zor bir meslek, su yok, elektrik yok, yolumuz çamur, kış mevsiminde naylon evde kalmak zorundayız, virüste çıktı daha kötü olduk. Hiç iyi bir durumda değiliz" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli