Urfa’da isot üreticileri piyasa ve fiyatlardan şikayetçi

14-08-2020
Şevket Herki
Foto: Rûdaw - Urfa Teperek köyü
Foto: Rûdaw - Urfa Teperek köyü
Etiketler Urfa İsot üretimi İsot hasadı Teperek köyü İsotçu Pazarı
A+ A-

Urfa (Rûdaw) - Urfa’da isot üreticileri ve tüccarları bu yıl piyasada yeterli talep olmadığını belirtiyor.

Urfa’da isot hasadı başladı. Ancak çiftçiler ve satıcılar yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle piyasalarda yeteri kadar talep olmadığından şikayetçi.

Urfa’nın merkez Haliliye ilçesinin Tepêrag (Teperek) köyünde isot eken çiftçi Mehmet Demir, sezon boyunca ailesiyle birlikte ektikleri isot tarlasında çalışıyor.

Rûdaw’a konuşan Mehmet Demir, “Bu yıl isot verimi düşük. İsotlar gelişim döneminde çiçeklerini döktüğü için verim düştü. Fiyatlarda istediğimiz gibi değil. Geçen yıl tarlada 3,5 liraya satıyorduk. Bu yıl hal pazarına götürdüğümüz halde 2,5 liraya satabiliyoruz. Masrafları çıkardıktan sonra kilo başına elimizde 1,80 lira kalıyor” dedi.

İsot Urfa ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Aileler hep birlikte tarlalarda çalışarak ekonomik anlamda bütçelerine katkı sağlıyor.

Eşiyle birlikte tarlada çalışan Goze Demir, “İsotları topladıktan sonra kurutuyoruz, pul biber haline getiriyoruz ve salçasını çıkarıyoruz. 7-8 aydır tarlada çalışıyoruz ama bu yıl durumlar iyi değil” ifadelerini kullandı.

İsotlar tarlada toplandıktan sonra pul bibere dönüştürülmek üzere kent merkezindeki imalathanalere gönderiliyor.

İmalathane çalışane Emine Karasu, “İmalathanede kırmızı, mor ve siyah olmak üzere 3 çeşit biber yapıyoruz. Kırmızı olanı daha çok lokantalar tarafından alınıyor. Siyah olanı çiğköft ve lahmacun için kullanıyoruz” diye konuştu.

Bir başka işçi de, “Sabah saat 6’dan akşam 5’e çalışıyoruz. Günlük 10-20 çuval biber işini yapıyoruz. Çocuklarımızla birlikte aile bütçemize katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Tarlada toplandıktan sonra pul bibere dönüştürülen isot, yoksul aileler için de gelir kaynağı oluyor. Yüzlerce insan evlerinde ve imalathanelerde isotları kurutarak pul biber haline getiriyor ve bu şekilde aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Yakup Işıkay da, “Urfa isotunun kendine özgü bir özelliği var. Yediğiniz zaman ilk önce tatlı bir tat aılyorsunuz sonra acısını hissediyorsunuz. Çok lezzetlidir. Ekonomik olarak da önemlidir. İmalathanemizde 40 civarında kişi çalışıyor” diye konuştu.

Pul biber satışları da düşük

Urfa İsotçular Pazarı’nda pul biber fiyatları 15 lira ile 70 lira arasında değişiyor. Bu yıl kent dışından fazla turist gelmediği için satışlar istenilen oranda değil.

İsotçu Pazarı’nda esnaflık yapan Aziz Şimşek, satışların düşüklüğünden şikayet ediyor.

Aziz Şimşek, “Bu yıl iş iyi değil. Halk korona korkusundan dışarı çıkamıyor. Bundan dolayı işler iyi değil. Pazarda isot fiyatları 15, 20 ve 40 liraya kadar çıkıyor. Ayrıca evlerde yapılan pul biberlerin fiyatları daha yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli