Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik petrol rezervi keşfedildi
Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gabar Dağı’nda 150 milyon varil net petrol rezervinde saha keşfedildiğini açıklayarak, “Rezerv değeri yaklaşık 12 milyar dolar” dedi. Yetkililer, Şırnak'taki petrol keşfinin karadaki en büyük keşiflerden biri olabileceğini söylüyor.
Geçen yıl, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü ile Derkim Poliüretan Sanayi ve Ticaret AŞ'ye, Mersin, Hakkari, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan sahalar için petrol arama ruhsatı verilmişti.
TPAO tarafından 2017'den itibaren Şırnak’ta Silopi havzası ve civarının öncelikli arama alanı olarak belirlenmesinin ardından başlatılan sismik veri toplama faaliyetleri sürüyor.
Geçen yıl eylül ayında günlük 400 varil debi ile üretime alınan İdil ilçesinde 4 kuyuda üretim sürüyor. Sondaj çalışmaları tamamlanan 5'inci kuyu da üretime alınacak.
Cudi'de 35 API kalitesinde günlük 700 varillik petrol elde ediliyor.
Gabar Dağı eteklerindeki bölgede yürütülen sismik çalışmalar da tamamlanma aşamasına geldi.
“Şu anda 5-6 bin varil çıkarılıyor”
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen hafta yaptığı açıklamada, Şırnak'ta yapılan petrol keşfi için "Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden birisi olabilir” açıklamasını yapmıştı.
Bölgelerde sismik araştırmalar ve sondaj yaptıklarını anlatan Dönmez, “Orada şu anda 4 kuyuda üretim var. Beşinci kuyuda sondaj tamamlandı. Oradaki günlük üretimimiz şu anda 5 bin, 6 bin varil civarında. Peki Türkiye'nin toplam üretimi ne kadar? Biz 1200 kuyudan günlük 65 bin varil petrol üretiyoruz” demişti.
“Değeri 12 milyar dolar”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Gabar Dağı'nda 150 milyon net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik” dedi.
Petrol kalitesi oldukça yüksek olan bu bölgedeki 4 kuyuda günlük 5 bin varillik üretim yapıldığını dile getiren Erdoğan, “Bu sahadaki rezerv, günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 12 milyar dolara denk geliyor” şeklinde konuştu.
“Ciddi anlamda bir ekonomik değer ihtiva ediyor”
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Gabar Dağı'nda keşfi yapılan sahada 4 kuyuda günlük 5 bin varillik üretim yapıldığını ve kuyu sayısının artırılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Akyener, "Bu, kuyu başına 1250 bin varil ediyor. 1000 varilin üzerindeki bu üretimler şayet stabil ise Türkiye'deki ortalama kuyu üretim verilerinin çok üzerinde olan rakamlar" ifadelerini kullandı.
Akyener, Türkiye'nin şu an günlük petrol üretiminin 65 bin varile ulaştığına dikkati çekerek, "Özel sektörle birlikte bu rakam 80 bin ediyor. Üretimin gelecek yıl ise 100 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Bu perspektiften baktığımızda sadece 4 kuyuda 5 bin varil alabiliyorsak, belki de 20 kuyuyla 20 bin varil üretim alınacak. Yani sadece bu sahadan yapılacak üretimle bile günlük 100 bin varil hedefi yakalanmış olacak." diye konuştu.
Türkiye'nin tükettiği petrolün yaklaşık yüzde 92'sini ithal ettiğini hatırlatan Akyener, "Bu, ithalat özellikle artan petrol fiyatlarıyla birlikte cari açık üzerinde ciddi anlamda yük oluşturuyor. Bu yükün giderilmesi anlamında gerçekten önemli bir keşif. 150 milyon varil net kanıtlanmış petrol rezervi hacimsel anlamda da önemli bir yere sahip" değerlendirmesinde bulundu.
Akyener, keşfin ekonomik değerine de dikkati çekerek, "12 milyar dolarlık rezerv muhtemelen, 150 milyon varil mevcut petrol fiyatları bandıyla çarpılarak hesaplanıyor. Yani bu perspektiften baktığımızda dahi ciddi anlamda bir ekonomik değer ihtiva eden bir petrol rezervinden bahsediyoruz ki petrol fiyatları arttıkça bu değer de artacak" dedi.
“Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak”
MOBEN Danışmanlık ve Araştırma'nın Kurucusu, Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış da 150 milyon varillik petrol rezervi keşfinin Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye'nin günlük toplam petrol tüketiminin 800 bin varile, üretimin ise 65 bin varile yaklaştığına işaret eden Danış, "Türkiye'nin 2023 hedefi ise 100 bin varile ulaşmak. Bu artışta Gabar, Adana ve diğer bölgelerde son birkaç yılda yapılan keşiflerin ciddi katkısı olacak" dedi.
Danış, Türkiye'nin, geçen yıl 34 yeni keşifle mevcut rezervine 71 milyon varil daha eklediğini belirterek, "Bu yıl ise 95'i arama ve 55'i üretim olmak üzere 150 kuyuda sondaj yapıldı. Diyarbakır'daki Mermer-1, Hançerli-5 ve Demirkuyu-1 kuyularında 3 yıl önce 22,5 milyon varil rezerv petrol keşfedilmişti. Adana'da Çukurova sahasında 8 milyon varillik yeni bir rezerv keşfedildi orada da 5 kuyuda günlük bin 500 varillik üretime başladı. Yeni açılacak kuyularla Türkiye'nin tüm bu sahalardaki petrol üretimi artacak. Türkiye açısından yurt içinde üretilen her bir varil petrol de, her bir metreküp doğal gaz da, her bir 1 kilovatsaat elektrik de çok değerli" ifadelerini kullandı.
Yeni keşfin ekonomik değerine de değinen Danış, "Türkiye'nin Gabar'daki keşiften önce üretilebilir petrol rezerv miktarı yaklaşık 450 milyon varildi. Yeni yapılan 150 milyon varillik keşifle bu miktar 3'te 1 daha artarak yaklaşık 600 milyon varile yükseldi. Gabar'da kazılan 4 kuyudan halihazırda günde 5 bin varil petrol üretiliyor ve üretilen petrolün gravitesi de yüksek. Gerek Gabar'daki diğer komşu bölgelerde, gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinde karada ve denizde devam eden arama faaliyetleri neticesinde önümüzdeki dönemlerde yeni benzer önemli rezerv keşiflerinin gelmesi kuvvetle muhtemel" diye konuştu.