Urfa’da fıstık üreticileri fiyatlardan şikayetçi

13-08-2020
Şevket Herki
Foto: Rûdaw - Mixarcix Köyü fıstık bahçesi
Foto: Rûdaw - Mixarcix Köyü fıstık bahçesi
Etiketler Urfa Fıstık Fıstık üretimi
A+ A-

Urfa (Rûdaw) - Urfa’da hasat sezonunun başlamasıyla birlikte fıstık üreticileri, fiyatların düşük olmasından şikayet ediyor.

Urfa’da bir çok ürünle birlikte fıstık hasadı dönemi de başladı. Fıstık 2 milyondan fazla nüfusa sahip Urfa ekonomisinde önemli bir yere sahip.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) faaliyete geçmesiyle Urfa, geniş arazileri ve sulama kapasitesi sayesinde Türkiye ve Kürt illerinin tarım merkezi oldu.

Hasat döneminin başlamasıyla mevsimlik işçilerin fıstık bahçelerindeki mesaisi de başladı. Üreticiler piyasanın iyi olmadığından şikayet ediyor.

Rûdaw’a konuşan mevsimlik işçi Rabia Demir, “İşimiz çok zor ama günlük kazancımız az. Sabah saat 6’dan akşam saat 5’e kadar çalışıyoruz. Çocuklarımızla birlikte perişan olduk. Güneşin altında sıcak su içiyoruz. Günlük 55 lira kazanıyoruz. İl dışına gidenlerin günlük kazancı 100 lira ama biz il dışına gidemiyoruz” dedi.

İşçi Tuba Aslan, “Hava sıcak. Akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. İşimiz zor. Çalışmak için farklı yerlere gidiyoruz. Ağaca çıkyoruz, çuvalları da taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğrenci olan ama yazları işçilik yapan Abdurrahman Demir de, okul kapandıktan sonra çalışmaya başladığını ama işlerinin rezil bir iş olduğunu söyledi.

Fıstık sahipleri de yeni tip koronavirüs (Covid-19) başta olmak üzere farklı nedenlerden dolayı fiyatların düşük olmasından şikayetçi.

Üreticiler fiyatlardan şikayetçi

Mıxarcix (Mağaracık) Köyü’nde 700 fıstık ağacı bulunan Mahir Sidar Baytar, “Fıstıkları topladıktan sonra fabrikaya gönderiyoruz. Fabrikada hepsini soyduktan sonra tekrar eve getirip kurutmak için güneşin altında seriyoruz. Bu yıl fıstıklar poyrazdan (bayê kur) dolayı zarar gördü ve piyasada iyi değil. Fıstığı tarlada 17-18 liraya satıyoruz ama marketlere gidene kadar 100 lirayı buluyor” diye konuştu.

Covid-19 nedeniyle turistlerin kente gelmemesi ve hareketliliğin az olması nedeniyle seyyar fıstık satıcılarının satışları da iyi değil.

Tabla üzerinde fıstık satan Mehmet Apaydın, “Dışarı yollar kapalı olduğundan fıstığa talep yok. Fıstık üretim bu sene yüksek. Ama yabancılar olmadığından fıstık satılmıyor” dedi.

Türkiye, fıstık üretiminde ABD ve İran’dan sonra dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Verilere göre, Urfa, Türkiye ve Kürt illerindeki fıstığın yüzde 45’inin üretimi ile ilk sırada yer alıyor. Urfa’da yıllık olarak 100 bin ton civarında fıstık üretiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli