Irak hükümeti 3 yıllık federal bütçe tasarısını onayladı

13-03-2023
Etiketler Irak Bütçe Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Bakanlar Kurulu, 2023, 2024 ve 2025 mali yıllarına ilişkin federal bütçe yasa tasarısını onayladı. Tasarı onaylanmak üzere Parlamentoya gönderilecek.

Irak Bakanlar Kurulu, 2023, 2024 ve 2025 mali yıllarına ilişkin federal bütçe yasa tasarısını görüşmek üzere Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani başkanlığında toplandı.

Toplantıda üç yıllık bütçe yasasınının onaylanmasına ve Parlamento’ya sunulmasına karar verildi.

"Cari açık 63 trilyon dinarı buldu”

Hükümet sözcüsü Basim El-Avvadi, Irak Haber Ajansına (INA) yaptığı açıklamada, "Cari yıl bütçe açığı 63 trilyon dinarı buldu ve bu açık, Maliye Bakanlığı'na aktarılan tutarlardan, Merkez Bankasındaki hazine havaleleri payından, bonolardan, iç krediler ve diğer kaynaklardan kapatılacaktır" dedi.

“Bütçedeki açık kontrol altında ve tamamen kapatılacaktır” diyen El-Avvadi “İhraç edilen bir varil ham petrolün fiyatının bütçede 70 dolar olarak onaylandığına” dikkat, çekti.

El-Avvadi, “Ham petrol ihracatı günlük 3,5 milyon varil olup, bunun 400 bin varili Kürdistan Bölgesi üzerinden ihraç edilmekte. Petrol gelirleri 117.252 trilyon dinar, petrol dışı gelirler ise 17.301 trilyon dinar” diye belirtti. Sözcü El-Avvadi, önerilen toplam harcamanın 197.828 trilyon dinar, yatırım projelerinin ise 47.555 trilyon dinar olduğunu dile getirdi.

Bütçe taslağı istisnai şartlar altında tamamladı

Irak Maliye Bakanı Taif Sami, dün yaptığı açıklamada, bütçe taslağının, uluslararası, bölgesel ve yerel ekonomik zorlukların etkilerinin görüldüğü küresel ekonomide istisnai şartlar altında tamamlandığını söyledi.

Bakan Sami, “Yeni bütçe taslağı, stratejik ve sürdürülebilir kalkınma projeleri için bir koruma sağlamanın yanı sıra kalkınma ile ilgili önceliklerine, sosyal sigorta sistemine ve yardıma en çok ihtiyacı olan muhtaç gruplara yönelik desteğe odaklanacak” dedi.

Yeni hükümetin görev süresinin son aylarında, Irak ekonomisinin ihtiyaçlarına cevap veren bir bütçe çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Bakan Sami, bütçenin, hükümetin programı ve Bakanlığın gerçekleştirmeye çalıştığı mali ve ekonomik reform paketi ile uyumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Irak Merkez Bankası, yaklaşık 136 ton civarındaki büyük bir altın rezervinin yanı sıra 100 milyar doları aşan döviz rezervine sahip. Buna rağmen ekonomik koşullar nedeniyle bütçe açığının yüzde 40'lara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli