TISİAD Başkanı: İkinci bir Habur kapısına ihtiyaç var

13-01-2021
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye ve Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ticaret hacmini artırması için ikinci bir Habur kapısının açılması gerektiğini söyledi.

Rûdaw TV'de Hêvîdar Zana'nın sunduğu 15:00 bültenine konuk olan TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’yle ticareti etkilediğini ifade ederek, yeni dönemde kaliteli firmaların Kürdistan Bölgesi ve Irak'a gelmesini ve buradaki pazarlarda daha fazla yer almasını istediklerini belirtti.

Taraflar arasındaki ticari ilişkileri arttırmak için Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, “Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ticareti artırmak amacıyla iş inanlarının İbrahim Halil Kapısı'ndan geçiş üstünlüğü sağlanmasını istiyoruz. Bu kapsamda ikinci bir Habur Kapısının açılması isabetli olacağını düşünüyoruz” dedi.

Kılıç, “Şırnak, Beytuşşebap ve Uludere sınırında ikinci bir Habur kapısının açılmasını istiyoruz. Bu kapı hem Beytuşşebap, Uludere halkına ve hem de sınırın bu tarafında bulunan kentlere fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

Şırnak ve Mardin’de ekonomi forumu düzenlemek istediklerini ifade eden Nevaf Kılıç, 2021 yılında yatırım ve ticaret zirvesi düzenleyeceklerini söyledi.

Kılıç, salgın öncesi İbrahim Halil Kapısı'ndan günlük ortalama 10 bin aracın geçtiğini anlatan Kılıç, ancak Covid-19 sonrası uygulanan önlemlerden dolayı bu sayının günde bin 500'e  kadar düştüğünü söyledi.

Kılıç son dönemde ise bu sayının günlük 2 bin araca kadar yükseldiğini belirtti.

TISİAD Başkanı Kılıç, Türkiye ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolar olduğunu ancak IŞİD savaşı nedeniyle bu rakamın 8-9 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Kılıç, yeni dönemde ise bu hedefin 20 milyar dolar olarak belirlendiğinin altını çizdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli