Nureddin Nebati: Serbest piyasadan geri adım söz konusu değil

Haber Merkezi – İş dünyası temsilcileriyle 7 saatlik toplantı gerçekleştiren Bakan Nebati, "Serbest piyasadan geri adım asla söz konusu değil. Devlet her alanda destekleyici olmaya devam edecek" dedi.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2 Aralık'ta göreve gelmesinin ardından İstanbul’da iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakanla temsilcilerin toplantısının 7 saat sürdüğü kaydedildi.

İstanbul'daki Dolmabahçe Ofisi'nde saat 13.30'da basına kapalı olarak başlayan toplantıya; TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK, İTO, İSO, TOBB gibi iş dünyasının çatı örgütlerinin yöneticileri, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) temsilcileri, iş insanları, özel ve kamu banka temsilcileri ile genel müdürleri katıldı.

Yeni dönemdeki ekonomi politikaları hakkında bir sunum gerçekleştiren Bakan Nebati, Türkiye'nin lojistik altyapısı, ihracat ve üretim kapasitesi hakkında bilgi verdi.

“Serbest piyasadan geri adım asla söz konusu değil”

Bakan Nebati'nin, serbest piyasadan geri adımın asla söz konusu olmadığının altını çizdiği toplantıda, devletin her alanda destekleyici olmaya devam edeceğini söylediği bildirildi.

İş dünyası, STK Başkanları, kamu ve özel bankaların Genel Müdürlerinin katıldığı toplantıda, sunumdan sonra iş dünyası temsilcilerine tek tek söz veren Bakan Nebati, farklı sektörlerin görüş ve sorunlarını dinledi.

Edinilen bilgilere göre, yeni dönemdeki ekonomi politikalarının iş dünyasına aktarılması amacıyla sektör temsilcileri ile gerçekleşen toplantıların önümüzdeki dönemde de devam edeceği aktarıldı.

“Devlet her alanda destekleyici olmaya devam edecek”

7 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Nebati, "İş dünyası, reel sektör ve STK temsilcilerimiz ile bugün verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de, istişareye dayalı bir anlayış ile hareket edecek, ülkemizi başarıya götürecek adımları hızlıca atmayı sürdüreceğiz. Serbest piyasadan geri adım asla söz konusu değil. Devlet her alanda destekleyici olmaya devam edecek" dedi.

Olpak: Öngörülebilir bir tablo bekliyoruz

Toplantı sonrası sosyal medyadan açıklama yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Bugün iş dünyası temsilcileri olarak bakanımız  Nureddi nNebati ile bir araya geldik. Ekonomimizin yol haritasını bizlerle paylaşan ve görüşlerimizi alan bakanımıza teşekkür ederim. Makul bir sürede öngörülebilir bir tablo bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İTO Başkanı Avdagiç: Üretime dayanan yeni politika eksenini benimsiyoruz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise Nebati'nin iş dünyasıyla olan buluşmasında İTO'nun görüşlerini ifade ettiklerini belirterek, "2022 ihracattan güç bulacağımız, üretim ve istihdamı öncelediğimiz ve sıfır cari açık hedefini yakalayacağımız bir yıl olması için çalışacağız" dedi.

Türkiye'nin artık cari fazlayı hedef alan yeni bir yolda yürüdüğünü belirten Avdagiç, mesajında şunları söyledi:

"Sayın Bakanımızın üretime dayanan yeni politika eksenini benimsiyoruz. İş dünyası olarak da hedefimiz yüksek ihracat, yüksek istihdam, düşük cari açık. Bu süreçte dünyada olduğu gibi enflasyonla mücadelemiz sürecek. Eski gücüne kavuşacak hizmet ve turizm gelirleri, ihracat artışı ve cazip yatırım ikliminin etkisiyle temel göstergeler ekonomik gücümüzü yansıtan bir seviyeye ulaşacağız. Türkiye ekonomisine ve Türk iş dünyasına güveniyoruz."

Hisracıklıoğlu: Çok verimli bir toplantı oldu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise 6 saati aşkın bir toplantı yaptıklarını belirterek, bütün meslek örgütleri, iş dünyasının farklı sektör temsilcileriyle bir arada bulunduklarını söyledi.

Gerek reel sektörden gerekse finans sektöründen de katılımların olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“60’ın üzerinde bir katılım vardı. Yapıcı bir toplantı oldu. Katılımcı demokrasi ve istişare açısından bizler için bu toplantı çok önemliydi. Herkes sorunlarını vakit kısıtı olmaksızın birebir aktarabildi. Sayın Bakan bunların hepsini dinledi ve not aldı. Sayın Bakan bizlere toplantı öncesinde hem mevcut görünüm hem de yeni ekonomik programla ilgili bilgilendirme yaptı. Ham madde fiyatlarındaki artış, medikal firmaların ödemeleri, kamuya iş yapan firmaların durumu, alacakları, KDV alacakları gibi birçok konu gündeme geldi. Sayın Bakanımızın tüm sorunlarımızla ilgileneceği ve çözüm odaklı çalışacağı kanaati edindim. Çok verimli bir toplantı oldu. İnşallah ülkemiz ve sektörler açısından hayırlı olur.''