‘Kürdistan Bölgesi’nin günlük petrol üretimi 500 bin varili buluyor’

Erbil (Rûdaw) - Veriye Dayalı Ortadoğu Petrol ve Gaz Analizi Merkezi (MEES), Kürdistan Bölgesi’nde petrol üretiminin önümüzdeki yılın başında günlük 500 bin varili bulacağı öngörüsünde bulundu. MEES bu öngörüyü, Kürdistan’da çalışan petrol şirketlerinin üretimi arttırmalarına yeni kuyuların bulunmasına bağladı.  

MEES tarafından hazırlanan Ekim 2019 tarihli raporda, geçtiğimi iki yılda yaşanan kargaşaya rağmen, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol üretim kapasitesinin günlük 75 bin varil artarak yarım milyon varile ulaştığı belirtildi.

Raporda, 2017 yılı sonlarında Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin saldırısı nedeniyle Kerkük’te kaybedilen ve günlük kapasiteleri 280 bin varil olan Avana ve Bay Hasan kuyularına rağmen Kürdistan Bölgesi’nin günlük petrol üretimini 490 bin bin varile çıkarmayı başardığını ve 2019 sonu ile 2020 başından itibaren bu hacmi 500 bin varile yükselteci ifade edildi.  

Irak’ın günlük 4.62 milyon varil petrol ürettiğine ve Kürdistan Bölgesi’nde üretilen petrolün bu oranın yüzde 10'una tekabül etttiğibe vurgu yapılan raporda, “Özellikle bölgedeki siyasi ve finansal krizler göz önüne alındığında bu etkileyici bir gelişmedir” denildi.

MEES, 2019'da artan üretimin yaklaşık yarısının Kürt firma Kar Grup tarafından işletilen Hurmal Kubbesinden çıkarıldığını yazdı. Raporda, profilik Kerkük sahasının en kuzeydeki bulunan Hurmal’daki 13 kuyudan üretimin 130 bin varilden 170 bin varile yükseltildiği bilgisine yer verildi.

Raporda, DNO'nun işlettiği Tawke’deki kuyularda 2015 yılında günlük 135.000 bin varil petrol üretilirken 2018'in 3’üncü çeyreğinde bu oranın 83.400 varile düştüğü ancak aynı blokta bulunan Peshabir alanının, Tawke sahasındaki düşüşleri büyük ölçüde telafi ettiğine değinildi.

Kürdistan Bölgesi havzasının gittikçe kalkınmakta olan bir bölge olduğuna vurgu yapılan raporda kalkınmanın giderek artan bir şekilde bölgeye ilgi gösteren yabancı firmalarda yattığı ve 2019 bu cephede birkaç önemli gelişme yaşandığı ifade edildi.  

Etruş’ta çalışan BAE devlet şirketi Taqa ve Kanadalı Shamaran bu bölgeden 22 bin varil petrol çıkardığı ancak 2021 yılına kadar 80 bin kapasiteye yükseltilmeyi planladığı bilgisine yer verildi.

Raporda, Gulf Keystone'un Şeyhan’da ağır petrol sahasındaki üretimi 2018 sonunda 31 bin varilden 40 bin varile yükselttiği belirtildi.

Yine Kanadalı Minnow Oryx'in Erbil’de 2019'da rekor üretim yaptığı bilgisine yer verildi.

MEES raporunda Rus şirketlerin de Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmalarına dikkat çekti. Rus petrol devi Gazprom Neft’in Germiyan’da günlük 35 bin varil ve HKN’nin de 24.000 bin varil petrol ürettiği ifade edilen raporda, Rosneft'in Kürdistan’daki çalışmalarından çok az bahsettiğini, ancak son aylarda beş arama ruhsatı aldığı gerçeğinin gözardı edilemeyeceği ifade edildi.

Raporda Rosneft’in günlük 2.500 varil petrol ürettiği Bijeel sahasında pilot üretimini artırmak istediği hatırlatıldı.