Erbil (Rûdaw) – Kürdistan, iklimsel olarak nar üretimine oldukça elverişli.
Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı verilerine göre, 2010’da yerli nar üretimi 14 bin 822 ton, 2015’te ise 24 bin 852 ton olarak belirlendi.
Bakanlık, üretim artışına rağmen, 2013’te başlattıkları kalkındırma projesinin hedefine ulaşamadığını belirtiyor.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Bağ ve Bahçeler Müdürü Hüseyin Heme Kerim, nar üretiminin kendileri için önemli bir kaynak olması nedeniyle gelişmesine önem verdiklerini, ancak yaşanan mali krizden dolayı gerekli projelerin hayata geçirilemediğini söyledi.
Kürt çiftçilerinin çabasıyla nar üretiminin arttığını ifade eden Hüseyin Heme Kerim, “Nar sağlık açısından oldukça önemli bir meyve. Fazla emek gerektiren bir ürün de değil. Çiftçilerimiz üretimine büyük önem veriyor. Hükümetin de nar ithaline sınır getirmesiyle iç piyasada değer kazandı. Şu anda pazardaki ürünün yüzde 60’ı yerli üretim” dedi.
Kürdistan ikiminin nar üretimine oldukça elverişli olduğunu ifade eden Kerim, üretime gereken önemin verilmemesi ve işleme tesislerinin olmamasının, üretim önündeki ciddi sorunlardan olduğunu dile getirdi.
Kerim, sorunların çözülmesi halinde nar ithaline gerek duyulmadığı gibi, ihracının da yapılabileceğinin altını çizdi.
Pazarlama sorunu
Rûdaw’a konuşan Azad Muhammed adlı Halepçeli çiftçi, yılda 90 ton nar ürettiğini belirterek, “Asıl sorunumuz verimin az olması değil, pazarlama sorunudur” dedi.
Kürt narı birinci
Çiftçilerin daha bilinçli çalıştığınu dile getiren Azad Muhammed şunları söyledi:
“2007 yılında İngiltere’de 96 ülkenin katıldığı bir fuarda, bizim ürünümüz birinci seçildi. Başta Halepçe olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nde üretilen narın kendine has bir tadı ve kalitesi var.”
Bakanlıkta ayrıntlı bir ürün veri tablosu olmamakla beraber, ithal ürünlerin gümrük bilgileri kayıt altına alınıyor.
Resmi verilere göre, Erbil’de yılda 8 bin ton nar üretiliyor.
Erbil Bağ ve Bahçeler Müdürü Lokman Mustafa, Erbil'de üretiminin belirtilen rakamlardan daha fazla olduğunu, çünkü bazı çiftçilerin ürünlerinin bir bölümünü perakende sattığını ifade etti.
Bakanlık, 2009-2011 yılları arasında 45 dönümü Erbil’de olmak üzere toplam 232 dönümü nar üretimine katkı olarak verdi.
Lokman Mustafa, “Projedeki asıl amacımız çiftçilerimizi nar üretiminde modern yöntemlere alıştırmak" diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın