Irak Petrol Bakanı: Kerkük’ten Peşabur’a yeni hat döşenecek

Erbil (Rûdaw) - Irak Petrol Bakanı Samir Gazban, Kerkük’ten Peşabur’a kadar yeni bri petrol boru hattı döşeyeceklerini ve bu hattın IŞİD tarafından tahrib edilen hattın yerini alacağını söyledi.  

Ebu Dabi’de düzenlenen 24’üncü Dünya Enerji Konferansına katılan Irak Petrol Bakanı Samir Gazban, Rûdaw’a verdiği röportajda Erbil-Bağdat ilişkileri, petrol ihracatı ve bütçe meselelerini değerlendirdi.

Erbil-Bağdat ilişkilerinin bu süreçte “iyi” olduğuna dikkat çeken Gazban, Neçirvan Barzani’nin Kürdistan Bölgesi Başkanlığına seçilmesinin ardından Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile çok vermli bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Gazban, “Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ilişkiler şu an çok iyi her iki taraf da Irak ile Kürdistan Bölgesi halkına hizmet için diyalogun sürdürülmesi ve sorunların çözümü konusunda hemfikirdirler. Bu temelde petrol ve doğalgaz, bütçe ve güvenlik gibi konularda ortak çalışmalar için komisyonlar kuruldu” dedi.

2019 Irak Federal Bütçe Yasası’nın petrol ve bütçe gelirleri konusunu aydınlığa kavuşturduğunu vurgulayan Irak Petrol Bakanı, “Bu yasa tasarısında görev ve haklardan sözedilmiş. Irak federe hükümeti olarak Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların ve yine peşmergenin maaşlarını gönderiyoruz. Buna karşı Kürdistan Bölgesi’nin de günlük 250 bin varil petrol SOMO’ya iade etmesi şartı bulunuyor. Bu petrol SOMO yolu ile satılıp geliri hazineye aktarılıyor” ifadelerini kullandı.  

“Irak hükümetinin Kürdistan petrol boru hattı üzerinden petrol ihracatı miktarını artırma gibi bir planı var mı? şeklindeki soruya Gazban şöyle yanıt verdi:

“Kürdistan petrol hattı üzerinden günlük 100 bin varil petrol ihrac ediyoruz. Şimdi bu miktarı arttırmaya yönelik planlarımız var. Mevcut durumda Kerkük’te günlük en az 150 bin varil petrol çıkarılıyor. Fakat bu petrolün büyük bölümü ülkenin güneyine aktarılıyor. Çünkü bu bölgede petrol üretim kapasitesi daha fazladır ve petrol buradan güney ve doğu Asya ülkelerine gönderiyoruz. Bununla birlikte Kerkük’ten Peşabur’a yeni bir petrol boru hattı döşenmesi için çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi eski boru hattı terör örgütü IŞİD tarafından tahrib edilmişti. Bu hat güney boru hattı ile birleştiğinde günlü,k petrol ihracatı kapasitesi de artacaktır.”

Irak Petrol Bakanı, OPEC ile anlaşmalarının Irak genelinde üretilen ve ihrac edilen petrol miktarını kapsadığını ve Kürdistan Bölgesi’nde üretilen petrolün de bunun bir parçası olduğunu vurguladı.

Samir Gazban, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki petrol anlaşması konusunda Bağdat’ın tavrının açık olduğunu ve bu konuda görüşlerini Erbil ile Ankara’ya bildirdiklerini, gerekli uyarılarda bulunduklarını aktardı.