Dünya Kayısı Başkenti Malatya'da bu yıl kayısı rekoltesi düştü

11-07-2020
Maşallah Dekak
Dünyanın yüzde 85 kuru kayısı ihtiyacının karşılandığı Malatya’da bu yıl yağışlar nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor
Dünyanın yüzde 85 kuru kayısı ihtiyacının karşılandığı Malatya’da bu yıl yağışlar nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor
Etiketler Malatya Kaysı Akçadağ
A+ A-

Malatya (Rûdaw) – Dünyanın yüzde 85 kuru kayısı ihtiyacının karşılandığı Malatya’da bu yıl yağışlar nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor. Bu durum hem üreticiyi hem de kente çalışmaya giden işçileri düşündürüyor.

Malatya’nın dünyaca meşhur kayısısında bu yıl hasat yeni tip koronavirüsü ve aşırı yağışların gölgesinde yapılıyor.

Dünyada en fazla Malatya’da üretilen, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret belgesine sahip kayısının ihracatından yılda yaklaşık 25 milyon dolar gelir elde ediliyor.

Malatya’nın 11 ilçesinde dikili 11 milyon 300 bin ağaç ile 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısıda Haziran ayının son haftasında başlayan hasat, Ağustos ayının ortalarına kadar devam edecek.

Ancak bu yıl iklim değişikliği ve aşırı yağışlar kaysının rekoltesinde düşüşe neden oldu. Her yıl yaklaşık 120 bin ton kaysı toplatılan Malatya’da bu yıl toplam rekoltenin 65 bin ton olması bekleniyor.

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, 2014 yılı hariç, son 20 yılda ilk kez bu kadar düşük düzeyde ürün elde edildiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Süleyman Boyraz, “Malatya kuru kaysının başkentidir. Malatya’nın da başkenti ilçemiz Akçadağ’dır. Kuru kaysının yüzde 25-30 bandı ilçemizde üretilmektedir. Dünya’da kuru kaysının yüzde 80-85’i Malatya’da üretiliyor. Bu yıl rekoltemiz düşüktür ancak fiyatlar iyidir. Ancak ürün az” dedi.

110 ülkeye ihracatı gerçekleşen kuru kayısıda geçen yıl yaklaşık 100 bin ton ihracat yapılarak, 253 milyon 500 bin dolar gelir sağlanmıştı. Ancak rekoltenin azlığı üreticiyi de düşündürüyor.

Çiftçilerden Celal Şahin, “Maliyeti bize pahalıya mal oluyor. Dışarıdan işçiler getiriyoruz, mazot pahalı, gübreler pahalı. Çok olduğu zaman para etmiyor, az olduğu zaman da bu sefer masrafları karşılamıyor. Yani çiftçinin durumu çok içaçıcı değil” diye konuştu.

Yaş kaysının kilosu bu yıl 5-6 liradan, kuru kaysının ise 25-30 liradan satılıyor. Önceki yıllarda rekolte çok olduğu için şehir dışından 40 bin işçi gelip çalışıyordu. Ancak bu yıl çoğunluğu Urfa’dan olmak üzere yalnızca 8 bin işçi çalışmak için kente gelmiş.

İçilerden Veysel Yantur, “İş yok, biz evde 8 kişiyiz. İşçilik yaparak geçimimizi sağlıyoruz” dedi.

Diğer bir işçi ise üniversite sınavından çıkıp Malatya’ya çalışmaya geldiğini belirtti.

Malatya kaysıları Avrupa’nın birçok ülkesinin yanı sıra, Rusya’ya, Amerikaya ve Kanada’ya da ihrac ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli