Kürdistan ve Kerkük petrolü için Ceyhan’a alternatifler devrede
Erbil (Rûdaw) - Bağdat ve Ankara arasında Kürdistan petrolü üzerine yaşanan krizin ve petrol ihracatının askıya alınmasının ardından Kürdistan Bölgesi'nden günlük 150.000 varilden fazla petrolün Irak’taki rafinerilere gönderilmesine başlandı. Öte yandan Kerkük’ten çıkan petrolün de Basra Körfezi üzerinden ihraç edileceği belirtiliyor.
Irak'ın Türkiye aleyhine Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesinde açtığı davada kararın açıklanmasının ardından Kürdistan petrolünün Ceyhan limanına pompalanması Mart ayında durdurulmuştu.
Geçtiğimiz ay 2023 Irak Federal Bütçesi Yasası’nın onaylanmasının ardından Irak Petrol Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, Kürdistan Bölgesi Hükümetinden iç ihtiyaçlar için 120 bin ila 150 bin varil petrolün alınabileceği bildirildi.
Rûdaw'a konuşan Irak Petrol Bakanlığı'ndan üst düzey bir kaynak, “Şu anda Kürdistan Bölgesi’nden günlük 150 bin varil petrol Irak rafinerilerine aktarılıyor. Kürdistan petrolünün Irak’a gönderilmesi bütçe yasası çerçevesinde Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin vardığı anlaşmanın sonucu gerçekleşiyor. Bu gelişmeyle birlikte Kürdistan petrolünün ihraç edilmesi konusundaki bütçe yasası yüzde 100 yerine getirilmiş oluyor” dedi.
Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani de Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada, “Şu anda Kürdistan Bölgesi'nden bir miktar petrol alıyoruz ve bunu yerel ihtiyaçlar için rafinerilerde kullanıyoruz" diye konuştu.
Ankara’ya heyet gönderilecek
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Irak Petrol Bakanlığı Kürdistan petrolünün satışı konusunda uluslararası şirketlerle bir dizi yeni sözleşme imzaladı. Bu kapsamda Iraklı bir heyetin yakında Türkiye'yi ziyaret ederek bu rota üzerinden petrol ihracatına devam etmesi için temaslarda bulunacak.
Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Basim Muhammed, konuya ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada, "Depremden sonra Türk tarafı boru hatlarının hasar gördüğünü söyledi. Kendileriyle bir toplantı yaptık ve depremden etkilenen bölgelere teknik heyet göndermelerini istedik. En kısa sürede boru hatlarını tamir edeceklerine ve Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlayacağına dair söz verdiler” ifadesini kullandı.
Irak parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkan Yardımcısı Nehro Rawanduzi de, “Ankara ile Bağdat arasında yeni anlaşma yürürlüğe girene kadar Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli olarak Kürdistan petrolünü iç ihtiyaçlar için kullanacak. Irak heyeti yeniden Türkiye'ye gidecek. Son görüşmelerde Irak tarafı Türk hükümetine tüm hazırlıkların tamamlandığını aktardı” dedi.
Öte yandan edinilen bilgilere göre, Kürdistan petrolünün Irak içinde kullanılması kararının yürürlüğe girmesinin ardından Kerkük petrolünün de Basra Körfezi üzerinden yeniden ihracatına başlandı.