Türkiye ile İngiltere’den 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi

Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İngiltere ile Brexit sonrası dönemde ikili ticaretimizi artırma konusunda anlaştık. İkili ticaret hacminde 20 milyar dolarlık hedef belirledik”dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere dün İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti.

Financial Times'a konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'nin İngiltere ile üretilen mal, tarım ve hizmetleri kapsayan bir serbest ticaret anlaşması imzalamaya “çok yakın” olduğunu söyledi.

Anlaşma için prensip olarak uzlaştıklarını belirten Çavuşoğlu, ancak bazı teknik sorunların sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile bir araya gelen Çavuşoğlu, “Çok iyi gidiyor ve anlaşmayı sonuçlandırmaya çok yakınız. İkili ticaret hacmimizin yüzde 95'i endüstriyel ürünler ve yüzde 5’i tarım ve hizmettir” dedi.

İngiltere, Almanya'dan sonra Türkiye'nin Avrupa’daki ikinci en büyük ticaret ortağı olan İngiltere ile ticari ilişkiler özellikle otomobil üreticileri, tekstil fabrikaları ve beyaz eşya üreticileri için önem arzetmektedir.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre, İngiltere ve Türkiye’nin toplam ticareti geçen yıl 18,8 milyar euro. Bunun 7,9 milyar eurosunu İngiltere’nin Türkiye’ye ihracatı ve 10,9 milyar eurosu ise Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatı oluşturuyor.

İngiltere’yi “stratejik bir müttefik” olarak nitelendiren Çavuşoğlu, “İngiltere ile Brexit sonrası dönemde ikili ticaretimizi artırma konusunda anlaştık. İkili ticaret hacminde 20 milyar dolarlık hedef belirledik” diye konuştu.

İngiltere'de yaşayan 350.000-400.000 Türk olduğu tahmin edilmektedir. Bunların çoğu 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzalanan ve Türklerin çalışmasına ve İngiltere'de iş kurmasına izin verdiği Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’ye gitmiştir.