SON ÖNERİ - ‘Taner Yıldız’ı Erbil’de sözcü yapın!’

*Bilal Said

 

Eski Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı önceki yıllarda verdiği sürekli demeçlerle  Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanı zannediyordum. Çünkü Kürdistan petrolüyle ilgili çoğu bilgiyi onun sayesinde elde ediyordum. Bu yüzden Yıldız’ın bakanlığı devretmesi başta bana ve meslektaşlarıma, sonra de petrol dosyası üzerinde çalışan herkesin kaybına oldu.

 

Girişteki bu açıklamayı, Kürdisan Bölgesi ile Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, petrol dosyası hakkında medyaya yönelik yanlış tavrını ortaya koymak için yaptım.

 

Kürdistan Bölgesi’nde halkın hükümete duyduğu tepkinin temelinde şeffaf olunmaması bulunuyor. Hırsızlık yapıldığı, petrol gelirinin sadece yetkililerin eline geçtiği eleştirileri yapılıyor.

 

Halkın çoğunluğunun şüpheci olmasının doğru mu yanlış mı olduğu başka bir konu ama halkta bu şüphenin oluşmasına kim neden oluyor?

 

Petrol dosyasında yıllardır yanlış yapan hükümet ve bakanlık oldu, halen de devam ediyolar. Bakanlık sadece olumsuzluk yaşandığında medyayla temas kurdu. O da bazı medya kurumlarıyla...

 

Büyük petrol şirketlerini çekebilen, bağımsız petrol boru hattını döşeyen ve birçok önemli anlaşmaya imza atan bu bakanlık, faaliyetlerini medyayla paylaşarak, bu yanlışı düzeltmesi gerekiyor.

 

Doğru, bakanlığın bir internet sayfası var ama sadece aylık raporlarla parlamenterlerin soru önergelerine cevaplardan ibaret!

 

Birçok kez farklı platformlarda, son olarak da MERI Forumu’nda Doğal Kaynaklar Bakanlığı Vekili Taha Zenge’nin karşısında, “Maalesef petrol konusunda sözleriniz çerçevesinde hiçbir bilgiye sahip değilim. Keşke Taner Yıldız bu bakanlığın sözcüsü olsaydı!” dedim.

 

Henüz geç kalınmış sayılmaz. Bakanlığın, internet sayfasını güncel tutması ile petrol ve gaz konusunda bilgilendirme yapacak bir sözcü belirlemesi çok önemli. Bu, yanlış anlamalara mahal vermeyecektir.

 

Hükümet de reform adımlarının yanında özellikle petrol dosyasında başarılı olup halka güven verebilir.

 

*Ekonomist gazeteci