Rusya-Ukrayna savaşı Laleli pazarını olumsuz etkiledi

10-03-2022
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Laleli Rusya Ukrayna
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle her iki ülkeden Türkiye’ye ithal edilen malların fiyatı iki katına çıktı. İstanbul’un Rus ve Ukrayna ürünleri ile meşhur pazar semti Laleli'de ise tekstil, deri ve ayakkabı satan esnaflar, durumdan olumsuz etkileniyor. Savaş nedeniyle çok sayıda tüccar iflasın eşiğinde.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ile başlayan savaşın ekonomik etkileri, müşterilerinin çoğu Rus ve Ukraynalı olan İstanbul’un Fatih ilçesindeki Laleli pazarında iyiden iyiye hissedilir olmuş durumda.

Türkiye'nin tekstil merkezlerinin başında gelen Laleli’de ayrıca yıllık ortalama 3 milyar doları bulan ticaretin yaklaşık yüzde 80’i Rusya ve Ukrayna üzerinden yapılıyor.

Bir kaç yıldır Laleli’de bir konfeksiyonda çalışan Ukraynalı Olga, iki oğlu ve ninesinin iki gün önce Ukrayna’dan kaçarak Türkiye’ye geldiğini söylüyor.

Savaşın Türkiye’de de yaşamı olumsuz etkilediğini anlatan Olga, “Nikola’dan buraya çalışmaya geldim. Şimdi Ukrayna’da büyük bri savaş var. Çocuklarım büyük zorlukların ardından buraya ulaştı. Burada da işlerimiz büyük oranda düştü. Çünkü ticaretimizin yüzde 80’i bu iki ülke üzerinden yürüyor” diyor.

Laleli’de Rusça neredeyse Türkçe kadar yüksek sesle duyulan bir dil. Her yıl binlerce Ukraynalı, Rus, Kafkas ve Orta Asyalı iş adamı da Laleli’yi tercih ediyor. Burada pazarın çoğu bu ülkelerin ihtiyaçlarına göre çalışıyor. Dükkanların çoğunda Türkçe ve Rusça tabelalar, reklamlar var. Laleli'de faaliyet gösteren iş insanları ve esnaflar, Rusya-Ukrayna savaşının faturasının Laleli'deki dükkanlara çıktığını söylüyor.

Ukraynalı Sergey Kasakian, “Savaş başladığından beri pazar sakin. Millet savaşın bitmesini bekliyor. Bu durum pazarımızı yüzde 50 oranında etkiledi. Çünkü bir her ülkeye ürün satıyoruz. Şu an Rusya ve Ukrayna olmadığı için satşlarımız düştü” diye belirtiyor.

Laleli'de esnaf ve iş insanları zamanda bu iki ülkeden alınan siparişlerin de iptal edilmek zorunda kaldığını dile getiriyor.

Ukrayna vatandaşı iş insanı Ayşe Tatari, “Ne yazık ki çok büyük bir etki gördük. Savaşın başladığı günden beri bu durumdan etkilendik. Kazakistan ve Kırgızistan’dan müşterilerimiz vardı. Onların da yolu Rusya’dan geçtiği için bu durumda bizden siparişlerini alamıyorlar. Ayrıca canlı müşteriden ziyade, online yaptığımız alışverişeler de durdu” diyor.

CHP Milletvekili Erdoğan Toprak’ın hazırladığı rapora göre, savaşın başından beri yaklaşık 200 milyon dolar değerinde siparişler iptal edildi.

Her iki ülke ile yıllık ticaret hacmi 15 milyar doları buluyor. Verilere göre, Türkiye'nin hazır giyim, tekstil ve deri ihracatı 2021'de Rusya'ya 718 milyon dolar ve Ukrayna'ya 308 milyon dolar oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli