‘Yılbaşında 800 bin dolar değerinde havai fişek patlatıldı’

Erbil (Rûdaw)- Yılbaşında Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil başta olmak üzere Süleymeniye ve Duhok kentlerinde toplam 220 yerde gerçekleşen kutlamalarda 800 bin dolar değerinde havai fişek patlatıldı.

Kürdistan Bölgesi Turizm Müdürlüğü verilerinde, 27 Aralık 2019 ila 1 Ocak 2020 tarihleri arasında Kürdistan Bölgesi’ne seyahat eden turist sayısı 167 bin olarak belirtildi.

Geçen yıl ise yılbaşı kutlamaları için Kürdistan’a 136 bin turist gelmişti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Turizm Genel Kurulu Başkanı Mewlewi Cabar, “Yeni yıl kutlamaları için 167 bin turist bu yıl Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti. Talepte artışla birlikte otel ve motellerin büyük çoğunluğunda doluluk oranı arttı”dedi.

Mewlewi Cabar, doluluk oranı yüksek olan otellerde yılbaşı gecesi aynı anda 3 etkinlik yapan otellerin dahi olduğunu söyledi.

Kürdistan’da son birkaç yıldır yeni yıl, bayram ve özel kutlamalarda havai fişek şölenleri gelenek haline geldi.

Geçmişte savaşlarda, geceleyin düşman bölgelerini denetlemek için atılan havai fişekler, günümüzde geceleri düzenlenen törenlerde şenlik amacıyla renkli ışıklar saçmak için kullanılıyor.

Firmaların her yıl özel bütçe ayırdığı havai fişek kutlamalarına 6 yıldır yaşanan mali krizden dolayı daha az bütçe ayrıldı.

Erbil Kaymakamlığı ve Polis Müdürlüğü verilerine göre yıl başı gecesi 140 otel, motel, restoran ve cadde de etkinlikler düzenlendi. Kutlamaların yapıldığı birçok yerde de havai fişek gösterileri düzenlendi.

Rûdaw’a konuşan Erbil Kaymakamı Nebez Abdulhemid, “Bu yıl geçen yıla oranla daha farklı geçti. Restoran ve otellere yeni yıl kutlamalarında sınırlamanın kaldırılmasıyla havai fişek gösterileri de yapıldı” diye konuştu.

Nebez Abdulhemid, farklı sektörlerin kutlamalara 20 gün önceden hazırlandığını söyledi.

Başkent Erbil’de Majidi Mall (Majidi AVM) yılbaşı gecesi havai fişek kutlamaları için en çok bütçe ayıran firmalardan oldu. Yerel halkın yanı sıra turistlerin büyük bölümü 2020 yılına havai fişek gösterisiyle burada girdi.

Majidi Mall İdari İşler Sorumlusu Keyfi Debax, “Yeni yıl kutlamaları için Erbil ve Süleymaniye’deki AVM’mizde 35 bin dolar değerinde havai fişek kutlaması düzenledik. Bazı havai fişekler özel yapımlı olmasından dolayı değeri 400 dolar idi” dedi.

AVM’ye rağbete ilişkin ise Debax, “AVM içerisinde herhangi bir kutlama yapılmadı ancak Süleymaniye’deki AVM’de geçen yıla oranla ziyaretçi sayısı 2 kat arttı. Newroz Bayramı’nda da yeniyıl kutlamalarımızda olduğu gibi havai fişek kutlaması yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Erbil’de olduğu gibi Süleymaniye ve Duhok’ta da farklı şekillerde yılbaşı kutlamaları düzenlendi.

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye’deki Şari Cwan Oteli Satış Sorumlusu Hero Hasan Ahmed ise, şunları söyledi:

“Yılbaşı kutlaması için otelimizin 5 salonunda da kutlama yapıldı. Gecede 10 bin dolar değerinde havai fişek ahengi sergilendi. Her bayram havai fişek gösterisi düzenliyoruz bunun için Rus bir firma ile anlaşma yaptık” dedi.

Süleymaniye Kaymakamı Awat Muhammed, yılbaşında kentteki çoğu otel, restoran ve cafe de kutalamalar yapıldı. Özellikle Majidi Mall ve Şari Cwan oldukça profesyonel bir şekilde havai fişek gösterileri düzenledi. Şari Cwan’daki gösteri sırasında çekilen fotoğrah BBC tarafından yılın en güzel fotoğrafları arasında da yer aldı”sözlerini kullandı.

Asayiş ve Sivil Savunma uyarılarında ateşli kutlamalar yasak olmasına rağmen ülkeye gayrı resmi yollardan girişi yapılıyor.

Gayr resmi rakamlara göre yılbaşında yaklaşık 800 bin dolar değerinde havai fişek patlatıldı.

Rûdaw’a konuşan ve isminin verilmesini istemeyen bir esnaf, “Yılbaşına birkaç ay kala Çin’den havai fişekler getiriliyor. Havai fişekler Um Kasır Limanı üzerinden ithal edilen farklı eşyaların içinden ülkeye getiriliyor” dedi.

Havai fişek satışlarının kârlı bir iş olduğun belirten esnaf, sözlerine şunları ekledi:

“Bizim için oldukça kazançlı bir iş. Örneğin; 96 tane çubuk havai fişeğinin içinde olduğu kutu 45 dolardır. Ancak yılbaşında 110 dolar ile 150 dolar arasında satıyoruz. Bu nedenle de iş adamları farklı yollardan havai fişekleri ithal ediyor.”

2 dolardan başlayan favai fişekler 400 dolara kadar yükselebiliyor.

Geçen yıla oranla bu yıl etkinliklere rağbetin artığını belirten esnaf, “Halka açık yerlerin yanı sıra birçok turistik mekanda havai fişekli kutlamalar yapıldı. Tahminimize göre yılbaşında yaklaşık 800 bin dolar değerinde havai fişek satıldı. Bu yıl 6 kez art arda patlayan havai fişek çeşidi ilgi gördü. Sadece Erbil’de 3 bin kutu bu çeşitten satıldı. Her kutuda da 96 adet bulunuyor” ifadelerini kullandı.