D.BAKIR - Piyasadaki durgunluk esnafı düşündürüyor

Diyarbakır (Rûdaw) – Yaşanan ekonomik kriz ve piyasadaki durgunluk nedeniyle Diyarbakır’da esnaf kepenk kapatma noktasına geldi.

 

Esnafın bir kısmı bu durumu büyük market ve alışveriş merkezlerine bağlarken bir kısmı da yaşanan karmaşa ve yabancı turistlerin kente gelmemesi olarak açıklıyor.

 

Diyarbakır’ın en işlek semtlerinden olan Ofis’teki yeraltı çarşısında durgunluk gözle görülür durumda.

 

Rûdaw’a konuşan esnaf Murat Demirkol, “Gerçekten de Diyarbakır’da ağır bir kriz var. Ekonomik açıdan herkes bıkmış durumda. Herkes şikayetçi. Küçük esnafın işleri zaten ölmüş, esnaf iş yapamıyor. Küçük dükkanlar kiralarını dahi ödeyemiyor. İnsanlar evlerini geçindiremediği için işi bırakıyor sonra da mecburen gurbetin yolunu tutuyor” dedi.

 

Ofis Yerlatı Çarşısı Sorumlusu Mehmet Nuri Kan’a göre bölgesel çatışmalar ve belirsiz gelecek nedeniyle ekonomide durum kötüye gidiyor.

 

Mehmet Nuri Kan, “Çatışma olan yerde ekmek olmaz. Sadece Kürdistan’da değil, Türkiye’de de kriz var. işler iyi değil” diye konuştu.

 

Sur Esnafı Temsilcisi Adil Aydın da, “Eğer huzur olursa bu çok güzel, kadim bir şehirdir. Esnaf ve tüccarımız büyük zarar gördü. Bu zarar nedeniyle yaklaşık 150 esnaf kapısına kilit vurdu ve batıya gitti. Kepenklerin kapanmasının nedeni huzurun olmamasıdır” ifadelerinde bulundu.

 

Dün kenti ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, kentte durumun düzelmesi için gerekenleri yapacakları mesajını verdi.

 

Diyarbakır ve ilçelerinde kayıtılı 72 bin 740 dükkan bulunuyor. Ekonomik kriz küçük esnafı bitirme noktasına getirirken, büyük iş merkezleri ise daha da büyüdü.