‘ABD, Kürdistan Bölgesi’nin enerji sektörüne olan güveni tazeleyecek'

09-09-2021
Rûdaw
Etiketler Dana Gas ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu Kor Mor Kürdistan Bölgesi Bilal Wahab
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nden Bilal Wahab, ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu’nun (DFC) Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren BAE'li Dana Gas şirketi ile yaptığı anlaşmanın Kürdistan Bölgesi'ndeki enerji sektörüne olan güveni tazeleyeceğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dana Gas ve Crescent Petroleum liderliğindeki konsorsiyum Pearl Petroleum, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Kor Mor gaz santralinde yürüttükleri gaz geliştirme ve genişletme projesinin finanse edilmesine yardımcı olmak için ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (DFC) ile 250 milyon dolarlık bir finansman anlaşması imzaladı.

Dana Gass ve ortakları, şu anda Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki Kor Mor’daki santralden 440 milyon metreküp olan günlük üretimi 2023 yılına kadar 630 milyon metreküpe çıkarmayı planlıyor.

Dana Gas’ın açıklamasına göre DFC, 7 yıl boyunca Pearl Petroleum’a 250 milyon dolarlık finans desteği sağlayacak.

“Kürdistan Bölgesi için parlak bir geleceği yansıtıyor"

Crescent Petrol CEO'su ve Dana Gas Yönetim Kurulu Başkanı Majid Jafar, BAE resmi ajansı wam’a yaptığı açıklamada, "DFC ile yapılan bu finansman anlaşması, bölgesel ekonomik kalkınmayı ve büyümeyi desteklemek için Kürdistan Bölgesi’ndeki doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Koronavirüs salgının ortaya çıkardığı küresel zorluklara rağmen, kesintisiz faaliyet rekorumuzu korumaya devam ettik ve hatta üretimi artırmayı başardık. DFC anlaşması, başarılı geçmişimizin bir kanıtıdır. Aynı zamanda bu kaynakların potansiyelini ve Kürdistan Bölgesi için parlak bir geleceği yansıtmaktadır" dedi.

Pearl Petrol'ün bugüne kadar Khor Mor'daki toplam yatırımı, doğal gaz ve sıvılarda 341 milyon varil petrol eşdeğerinin (boe) toplam kümülatif üretimiyle 2,1 milyar ABD Dolarını aşıyor.

Erbil, Çemçemal ve Bazyan'daki elektrik santrallerine kesintisiz gaz tedariki, Kürdistan Bölgesi ve bir bütün olarak Irak için önemli yakıt maliyeti tasarrufu ve ekonomik faydalar sağlıyor. Bugüne kadar üretilen gaz, Kürdistan Bölgesi’nde elektrik üretiminde dizel yakıtın yerini alarak 42 milyon ton CO2 emisyon tasarrufu sağladı.

“Kürdistan Bölgesi komşularına da gaz satabilir”

Dana Gas CEO'su Dr. Patrick Allman-Ward da, "Pearl Petrol'deki ortaklarımızla, Kürdistan Bölgesi’nin gaz sektörünü daha da geliştirmekten, daha temiz enerji arzı sağlamaktan ve yerel ekonomik kalkınmayı desteklemekten gurur duyuyoruz. Bu anlaşma, bölgeye ve bölgenin uzun vadeli beklentilerine olan güvenimizin devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan uzmanlar, günlük gaz üretiminin bu düzeye ulaşması halinde Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın İran gazı ve elektriğinden aldığı yükten kurtulacağını, Kürdistan Bölgesi'nin Irak şehirlerine ve komşu ülkelere de gaz satabileceğini söylüyor.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nden Bilal Wahab, bu konuda şu yorumu yaptı:

“Bu anlaşmanın Kürdistan Bölgesi üzerinde olumlu ekonomik, siyasi ve jeopolitik etkisi olacaktır. Bu Kürdistan Bölgesi'ndeki bir şirket için 250 milyon dolar gelir sağlıyor. 650 milyon dolara ihtiyacı olan bir şirkete DFC, 250 milyon dolar borç verdi. Bu Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten bir şirkete olan güven ve inançtır. Kürdistan Bölgesi yıllardır ekonomik kriz yaşıyor ve borç içinde. Bu borçların bir kısmı petrol ve gaz şirketlerine olan borçtur. Bu dış borç Kürdistan Bölgesi'nin enerji alanındaki kalkınması için oldukça önemlidir.

Öte yandan elektrik sorunuyla ilgili de Nisan 2023'e kadar bu sorunun büyük ölçüde çözümü konusunda alınan bir karar var. Kürdistan Bölgesi, Irak şehirlerine elektrik ve gaz satabilecek kapasiyete hazırlanmalı. Bu aynı zamanda Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik sektörü için de önemli bir kaynaktır. Bu güven Kürdistan’daki enerji sektörü için de geçerlidir. Exxon Mobil gibi bazı şirketlerin çekilmesi Kürdistan Bölgesi'nin enerji sektörüne olan güveni düşürmüştü. ABD devlet kurumu tarafından Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir şirkete sağlanan 250 milyon dolarlık destek, Kürdistan Bölgesi'nin enerji sektörüne olan genel güveni tazeleyecektir.”

Kredinin iki yıllık müzakereler sonucunda ödendiğine değinen Wahab, ABD yönetiminin Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin İran doğalgazına ve elektriğine bağımlı olmasını istemediğine dikkat çekti.

DFC'nin CEO'su Dev Jagadesan daha önce yaptığı bir açıklamada, “Kor Mor’da yaptığımız yatırımla, Kürdistan Bölgesi'ndeki insanların enerjiye erişimini önemli ölçüde artıracaktır. Bu proje, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kürdistan Bölgesi’ndeki yatırımlarını devam edeceğini gösteriyor” dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki en büyük proje konumunda

Pearl Petroleum’un aktardığına göre, 2018 ile 2021 yılları arasında Kor Mor tesisinde doğal gaz üretiminin yüzde 45’lik bir artışından faydalanarak günlük üretimi varil gibi 106 bine çıkardı. Bu proje şu anda Irak’ın en büyük projesi konumunda yerini koruyor.

Nisan 2007'de Dana Gas ve Crescent Petroleum, Khor Mor ve Çemçemal sahalarından petrolün değerlendirilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, pazarlanması ve satılması için Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmadan 15 ay sonra Kor Mor’da doğal gaz üretimine başlandı.

Ortak olan Dana Gas ve Crescent Petroleum 2009 yılında Konsorsiyum Pearl Petroleum’u kurdu. Tesiste toplam yüzde 35 hisseye sahip. Pearl Consorsiyum’un diğer hissedarlar olan OMV, MOL ve RWE de her biri %10 hisseye sahip.

Bu yılın başından itibaren ABD Enerji Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nin doğal gaz rezerviyle ilgili bir araştırma yaptı. Bu kapsamda Konsorsiyum Pearl Petroleum’un kapasitesini arttırmasını ve gaz üretiminin arttırmasını istedi. ABD’ye göre Kürdistan Bölgesi’nin doğal gaz pazarı Irak’ın elektrik üretimi için İran’dan aldığı doğal gazın alternatifi olarak görülebilir.

KM-250 projesi, Kor Mor'da toplam üretim kapasitesini 1 milyar metreküp/güne yaklaşmayı hedefleyen iki trendli bir genişleme projesinin ilk aşaması. Geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle durdurulan proje, 2021 Nisan ayında yeniden başlandı ve şu anda 2023 Nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli