SÜLEYMANİYE – 3 ayda 16 yeni kafe

Süleymaniye (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde son 3 ayda 16 kafe açıldı.

 

Süleymaniye’de kısa zamanda çok sayıda kafenin açılması dikkat çekti. Yeni açılan bazı mekanların arasındaki mesafe birkaç metre olmasına rağmen her gün dolup taştıkları belirtiliyor.

 

Süleymaniye Turizm Müdürlüğü verilerine göre, son 3 ayda kentte 16 yeni kafenin açılmasıyla sayı 142’ye ulaştı. Bu kafelerden 73’ü bir, 41’i iki, 14’ü üç, 13’ü dört, 1 tanesi de beş yıldızlı.

 

Rûdaw’a konuşan Turizm Müdürlüğü Sözcüsü Aram Şıwani, Bağdat’taki kafe sayısının bile 142’yi bulmadığını söyledi.

 

En kârlı iş

Kentte yeni açılan kafeler, modern bir dizayna sahip. Bu yüzden büyük masraflarla açılmış.

 

10 gün önce kafe açan Raber Serdar, “Kafe işletmeciliği en kârlı iş. Çünkü masrafı az, geliri çok. Bugünlerde 2 dekorasyon dükkanı olan arkadaşım gelip işlerimi sordu. O da bu işe girmeyi düşünüyor” dedi.

 

Açtığı kafenin 140 bin dolara mal olduğunu belirten Raber Serdar, müşterilerinin büyük kısmını gençlerin oluşturduğunu ve nargileye büyük talep olduğunu söyledi.

 

Kafede nargilenin fiyatı 10 bin dinar (7 dolar) ve günlük talep en az 50.

 

Ekonomik kriz sektörü etkilmedi

Kürdistan Bölgesi’nde yaklaşık bir buçuk yıldır süren ve birçok sektörü olumsuz etkileyen ekonomik kriz, kafe sektörünü pek etkilememiş.

 

8 ay önce açılan bir kafede işletmeci olan Hawkar Ahmed, aylık 2 bin dolar kira ödemelerine rağmen, işlerinin gayet iyi durumda olduğunu belirtiyor.

 

Hawkar Ahmed, “Doğru, ekonomik kriz sürüyor ancak bu, kafe sektörünü pek etkilemedi. Genç müşterilerimiz, kafede uzun vakit geçiriyor” dedi.

 

Bazı işletmeciler kafe sayısındaki artışı etkileşime bağlıyor. Salm Caddesi’nde kafe sahibi Şero Ali, “Bu sayı etkileşim sonucu yükseliyor. Örneğin  biri bugün bir mekan açıyor, ertesi gün başka biri de açıyor. Ancak çoğunun iş tecrübesi yok” diye belirtti.

 

Turizm Uzmanı Şemal Celal, kafe sayısındaki artışın kente turistleri çektiğine işaret etti. O, mekan sayısındaki artışın etkileşimden değil, işin doğasından kaynaklandığını düşünüyor.