Çiftçiler buğday fiyatının yeniden belirlenmesini istiyor

08-06-2022
Maşallah Dekak
Etiketler Buğday Çiftçi Diyarbakır
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl buğday fiyatını ton başına 6 bin 50 lira olarak açıkladı.

Çoğu çiftçi ise buğdayın ton başına en az 8 bin TL olması gerektiğini ifade ederek hükümeti buğday fiyatını yeniden belirlemeye çağırdı.

Kürt şehirlerinde buğday hasadının bir hafta içinde başlaması bekleniyor.

Hükümetin buğday için belirlediği fiyat ise çiftçilerin ana gündemi haline geldi.

Türkiye’de bu yıl bir ton buğdayın fiyatı 6 bin 50 lira olarak belirlendi. Ayrıca çiftçilere 1.000 TL destek ödemesinde bulunulacak.

Diyarbakır'ın Zozinca Jorîn köyünde gençliğinden beri çiftçilik yapan Yasin Güzelsoy, bu yıl 500 dönüm arazi sürdü. Ona göre bu yıl buğday için belirlenen fiyat, kar ve zararlarını karşılamıyor.

Yasin Güzelsoy, “Motorin ve gübre fiyatlarındaki artış ile ton başına belirlenen fiyat karşılaştırılamaz bile. Çoğu çiftçi, bir ton buğdayın 8-9 bin liradan pahalıya mal olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Çiftçi Adil Sevim de “Çiftçiler geçekten çok zorlanıyor. Bu biçilen fiyat emeklerinin yanında hiç sayılır” dedi.

Çiftçi Mesut Zozinc ise, “Daha fazla bekliyorduk. Bu bizim için az bir para” ifadelerini kullandı.

Kürtlerin büyük bir kısmı tarımla ilgileniyor. On binlerce insan da pazarlarda çiftçilerin ürünlerini satıyor. Tahıl tüccarları da belirtilen fiyata şaşırmış durumda.

Buğday tüccarı Hacı Mazhar Ballı, “Verilen bu 6 bin 50 TL, gübre, ilaç ve masraflar bu kadar yüksek olmasaydı ancak makul olabilirdi. Bundan hem tüccarlar hem de çiftçiler faydalanacaktı. Ama ne yazık ki bir litre mazot 27 lira, bir ton gübre 14-15 kağıt, bir ton ilaç 300 kağıt. 10 bin lira bile yetmez” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli