Yağ yüklü gemilerin geçişine hala izin verilmedi

Erbil (Rûdaw) – Birçok yük gemisi bir süredir Azak Denizi'nde bekletiliyor.

Rusya, Ukrayna savaşından dolayı kontrolündeki Azak Denizi'ne gemi giriş çıkışlarını durdurdu.

Bu nedenle Türkiye'ye gitmekte olan yağ ve buğday yüklü yaklaşık 30 gemi de burada söz mahsur kaldı.

Gemilerin yüklerini ulaştıramaması Türkiye'de yağ ve bazı gıda ürünlerinde, özellikle de yağ fiyatlarında yüksek bir artışa neden oldu.

Buna paralel olarak muhalefet partilerinden de hükümete yönelik eleştirileri gelmeye başladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gemilerin geçişine izin verilmesi için 6 Mart'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradı. Putin de Erdoğan'ın talebini kabul etti. Putin'in talimatının ardından gemilerin Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Türkiye yetkilileri, piyasa durumunu sakinleştirmek ve halkın endişelerini hafifletmek için bu gemilerin Azak Denizi'ne gelişini izliyor.

Muhalefet partileri, ülke ekonomisinde çöküşe yol açtığını söyleyerek hükümeti sert bir şekilde eleştiriyor.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Bu ülkede insanlar ekmek almak için bir kez daha kuyruğa  girdi. İnsanlar benzin depolamak için sıraya girdi” dedi.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç  da;  “Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye'ye en az 50 milyar dolara mal olacağı açık. Hükümet ne yapıyor? Paranın değerini kontrol etmek için Merkez Bankası hala arka kapıdan dolar satıyor. Petrol, benzin ve ucuz ekmek almak için akın eden insanlar ülkenin gerçeğini gösteriyor” diye konuştu.